EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фандъкова vs. Топлофикация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фандъкова vs. Топлофикация

mail11:15 | 26.02.2013прегледи 845 коментарикоментари 0


Столичният кмет Йорданка Фандъкова назначи пълна проверка на всички сметки за парно за м. декември 2012 г. Бяха открити 113 фактури с некоректно изчисление. Кметът възложи цялостен финансов одит на Топлофикация и поиска от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма да провери дейността на всички фирми за дялово разпределение, които работят на територията на Столична община. Фандъкова поиска проверка на нулевите прогнозни дялове, заявените през този отоплителен сезон. Проверката се извършва безплатно от Топлофикация и фирмите за дялово разпределение. Междинното отчитане е безплатно и за гражданите. Кметът на София създаде работна група от експерти, чиято цел са мерки за подобряване работата на топлофикационното дружество и връщане доверието на абонатите.
Мерките, предложени от кмета на София, са следните:

- Да се премахне начисляването на лихви върху прогнозни дялове

- Да се въведе таван на процента на сградна инсталация, който плащат хората.

- Да се създаде механизъм абонатите на Топлофикация да могат да заплащат определена фактура. (а не както е в момента – изплащането започва от най-старата)

- Топлофикация да приложи утвърдената практика на Върховния административен съд и да въведе 3-годишна давност към своите клиенти с просрочени задължения.

- Да се въведе реално отчитане на уредите за дялово разпределение два пъти в годината. Единият път да е в рамките на отоплителния сезон.

- Да се извърши ревизията на договорите, които Топлофикация има с топлинните счетоводители.

- Задължително изискване към Топлофикация и фирмите за топлинно счетоводство е да предлагат всички възможни форми на ежемесечен отчет на своите абонати – уреди с дистанционно отчитане, ежемесечен отчет и самоотчет всеки месец.

- Фирмите за дялово разпределение да проведат кампании, в които да обучат представители на етажната собственост как да правят самоотчет на уредите за дялово разпределение.

- Топлофикация и фирмите за дялово разпределение да уведомяват писмено преди началото на всеки отоплителен сезон своите клиенти за прогнозния дял, по който ще бъдат изчислявани сметките им.

- Фирмите за дялово разпределение да бъдат задължени да уведомяват етажната собственост за всяка промяна в общото потребление, която води до промяна в прогнозните дялове по време на отоплителния сезон.

- Повишаване минимум 10 пъти на глобите за некоретно изчисление на отоплението от страна на фирмата за дялово разпределение.

- Топлофикация да въведе система за предварителна проверка на сметките за отопление на гражданите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg