EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фалшиви стоки за 1,3 млрд. евро заловени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалшиви стоки за 1,3 млрд. евро заловени

mail10:45 | 25.07.2012прегледи 428 коментарикоментари 0


През 2011 година митниците на ЕС са конфискували близо 115 милиона продукта по подозрение в нарушаване на правата на интелектуална собственост (ПИС) спрямо 103 милиона през 2010 година, посочва ЕК в прессъобщение.
Броят на установените случаи се е увеличил с 15 процента в сравнение с 2010 година. Стойността на конфискуваните стоки възлиза на близо 1,3 милиарда евро спрямо 1,1 милиарда евро през 2010 година, сочи годишният доклад на Комисията за дейността на митниците по прилагането на ПИС. В този доклад се съдържат и данни за вида, произхода и начина на транспортиране на конфискуваните по външните граници на ЕС продукти, които са били в нарушение на ПИС. Основните категории стоки, задържани от митниците са били лекарства (24 процента), опаковъчни материали (21 процента) и цигари (18 процента).

Продуктите за всекидневна употреба и продуктите, които биха били потенциална заплаха за здравето и безопасността на потребителите, са 28,6 процента от общия брой на конфискуваните стоки, в сравнение с 14,5 процента през 2010 година.
Броят на конфискуваните пощенски колетни пратки е продължил да се увеличава през 2011 година, като 36 процента от конфискациите са свързани с лекарства.
Еврокомисарят по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета заяви: "Митниците са първата защитна бариера на ЕС срещу фалшифицираните продукти, които заплашват безопасността на гражданите ни и оказват отрицателно въздействие върху законните предприятия. Докладът показва активността и значимостта на работата, извършвана от митниците в тази насока. Ще продължавам да настоявам за още по-голяма степен на защита на правата на интелектуалната собственост в Европа, чрез сътрудничеството ни с международните партньори, промишлеността и държавите членки". Китай отново е лидер по произход на фалшифицираните стоки,
като там са произведени 73 процента от всички изделия, нарушаващи ПИС, се допълва в прессъобщението. За някои категории продукти други страни продължават да бъдат основна страна на произход, като например Турция при хранителните стоки, Панама при алкохолните напитки, Тайланд - за безалкохолните напитки, и Хонконг - за мобилните телефони. Около 90 процента от задържаните продукти или са унищожени, или пък е заведено дело за установяване на нарушение.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg