EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Унгария: Спад на потребителското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Унгария: Спад на потребителското доверие

mail17:50 | 01.09.2022прегледи 766 коментарикоментари 0


Потребителското и бизнес доверие в Унгария продължават да се влошават през август. Това сочи най-новото изследване на мозъчния тръст Джи Кей Ай (GKI), цитирано от Ройтерс. Доверието на унгарските домакинства намаля до най-ниското си ниво от април 2020 г., когато първата вълна на пандемията от коронавирус връхлетя страната.

Домакинствата са по-скептични към финансовите си перспективи на фона на скока на инфлацията и в частност цените на енергията. "Индексът на потребителското доверие на Джи Кей Ай е в свободно падане", предупредиха от мозъчния тръст, като добавиха, че "инфлационните очаквания на потребителите се засилиха допълнително през август, след като запазиха нивата си през юли".

Индексът на потребителското доверие достигна до -49,2 пункта спрямо -41,7 през юли. Общият индекс на доверието, който включва и домакинствата, и бизнеса, намаля до -14,3 пункта в сравнение с -9,4 през юли.

Плановете на унгарските компании, особено сред промишлените предприятия, за повишаване на цените са получили нов тласък през август, сочи още изследването. Същевременно и 70 на сто от фирмите в търговията на дребно обявиха, че планират да увеличат цените си.

С нарастващите разходи за енергия и слабия форинт унгарската централна банка е изправена пред предизвикателството да се бори с инфлацията, като същевременно се опитва да поддържа растежа на икономиката.

Заместник-управителят на централната банка Барнабаш Вираг съобщи по-рано през месеца, че инфлацията може да достигне максимум от около 18-19 на сто - повече отколкото предвиждаха експертите на банката. Според тях инфлацията ще започне да намалява едва през следващата година, и то с бавни темпове. Основната инфлация в Унгария скочи до 16,7 на сто на годишна база през юли. Това са и най-високите стойности на показателя от 25 години насам.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg