EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Украинци търсят имоти в България & Германия, Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украинци търсят имоти в България & Германия, Турция

mail06:20 | 09.04.2015прегледи 1864 коментарикоментари 0


Активен е интересът от страна на украинските купувачи към имоти у нас, като основна причина за това са достъпните цени и географската близост. Това стана ясно след провелото се в края на март изложение в Киев, посочват от специализира компания Green Life. Форумът „Ярмарка недвижимости” покрива широк спектър от имоти в чужбина – от Гърция през Германия до САЩ. Украинските граждани, за разлика от руснаците, нямат ясно дефинирани преференции към имота, който търсят, което създава благоприятна среда за реална конкуренция на локално ниво.
„Ценовите нива и географската близост са причината България да е в Топ 3 на предпочитаните от украинските купувачи дестинации”, коментира Антоанета Тодорова, търговски директор. „Конфликтът на местна почва се отрази силно върху поведението на украинците и накара част от тях да насочат част от бизнес плановете си към покупка на имот. Както международните анализатори, така и насторенията в Украйна сочат в сходна посока – на очакване изкуствено поддържаното спокойствие да се отключи и да последва нова вълна на конфликт и нестабилност. Това кара немалко украинци да се стремят към нови решения за парите си”, допълва Тодорова.
Тенденцията на изнасяне на капитали е трайна и дори се засилва напоследък, като потенциалните купувачи подреждат приоритетите си по следния начин:
 

-Възможност да избягат, ако периметърът на конфликта се увеличи
-Възможност да притежават имот на морето, след като са загубили тези в Крим
-Сигурност за спестените пари и гаранция за ясен годишен доход

“Украинците са нов тип купувачи, с поведение, което не е добре познато за българския пазар. Те не приличат на англичаните, които очакваха да спечелят на всяка цена, нито на руснаците, които искат имот за живеене и почивка. Украинците търсят оптималната комбинация от избороените възможности, а именно – морски ваканционен имот, който да могат да ползват, а в алтернативния вариант – да отдадат под наем, при това с гарантиран доход”, уточнява Тодорова.
Основните конкуренти на България остават Турция и Германия. Първата предлага атрактивни ваканционни имоти, докато в Германия се търсят градски жилища с гарантиран доход от наем. За да привлече по-голям процент от украинските купувачи, България трябва да предложи атрактивни нови възможности.
“Има и външни за пазара фактори, които оказват влияние при решение за сделка – наличието на визи, възможността за получаване на гражданство и общата икономическа стабилност и перспектива, ако се наложи постоянно живеене”, казва Антоанета Тодорова. Това специфично търсене роди нова за българския пазар услуга – договор за покупка на имот с гарантиран доход от отдаване под наем за 5 години.
Според експертите от компанията, подобно предложение ще бъде добавена стойност към предимствата на българския пазар. Очакванията на инвеститорите са в рамките на година при ясно изразена прозападна политика на Украйна визите да паднат и така купувачите да бъдат допълнително мотивирани да изберат България като страна от ЕС и НАТО.
Средната сума, с която едно украинско домакинство разполага, е между 1 и 1.3 милиона гривни или близо 50 000 евро. Купувачите се спират най-често на апартамент с една спалня – обект, който отговаря на настоящите им изисквания. Малката площ е допълнително предимство, тъй като правим имота ликвиден при възникнала необходимост от бърза продажба на по-късен етап.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896