EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скандалът с "Уестингхаус" набира скорост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скандалът с "Уестингхаус" набира скорост

mail11:25 | 01.08.2014прегледи 2032 коментарикоментари 0


обновявана/ Споразумението с "Уестингхаус" рамкира само преговорите до сега за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои, каза днес пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев,. Същото той каза и два часа по-късно след заседание на ПГ на БСП. Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата, беше категоричен той. Това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост, каза министърът на икономиката в оставка.
До момента нямаме финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, подчерта Драгомир Стойнев. В този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, поясни Стойнев. Това споразумение предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство. Но ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава нищо няма да се случи. Но ние не казваме край – всичко е приключило. Ако следващото правителството не го потвърди, всичко приключва и точка, обясни Стойнев.

На различен етап част от колегите са имали информация, но все пак трябваше да получим обстойна информация от министър Драгомир Стойнев. Друг е въпросът, че не сме дали своята политическа санкция за едно такова решение на правителството.Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов. „Министър Драгомир Стойнев беше поканен да даде информация за подписаното споразумение. От тук нататък ще има заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на БСП, ще бъде изработен позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро и от НС на БСП на 8-ми, в петък”, каза още Мерджанов и допълни, че ще настоява за решение на съответните съвети към Националния съвет на партията и цялостна политическа позиция.

Нито Изпълнителното бюро на БСП, нито парламентарната група е запозната с тематиката какво ще се подписва с "Уестингхаус" и какви ще са параметрите вътре, заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков във връзка с очакваното подписване на споразумение с американската компания. Има няколко неща, които смущават в този проект, обясни Ерменков. "Първо, бързината, с която се подписва нещо, което според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или нещяло да го потвърди", сподели той и предположи, че по този начин се изпълняват поети ангажименти, защото няма логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действия.

"Второто нещо, което ме смущава – това са приказките за съществуваща директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици. На практика такава директива няма, има идея за такава", категоричен бе той.

"Трето, такъв реактор, какъвто предлага "Уестингхаус" в момента никъде в света не съществува, може би някъде в Съединените щати. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият реактор и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва прототип и не се вози на него, нали?", посочи депутатът от левицата и добави, че притеснявам се да не се превърнем в "опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде".

"Цената 5.3 млрд. долара е индикативна и е по-висока за един реактор от цената на два реактора на проект, който е спрян", посочи четвъртото си притеснение Ерменков. По думите му, индикативната цена обикновено има тенденция за нарастване. "Не съм чул досега индикативна цена, която да бъде обявена и след това намалена", подчерта той.

"Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем това означава, че резервираме тази площадка само за "Уестингхаус" и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, за да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента", посочи Таско Ерменков. Дойдохме с две обещания – възмездие на тези, които разрушиха България до 2013 година и строеж на АЕЦ "Белене", призна Ерменков в отговор на въпрос, че БСП е дошла на власт с обещание за строеж на АЕЦ "Белене", а правителството ще завърши с договор с "Уестингхаус" за строеж на 7-ми блок в Козлодуй. "Ситуацията, в която се намираме е резултат на неизпълнението на тези две обещания", откровен бе Ерменков.

Подписването на споразумението с "Уестингхаус" е един от най-бруталните примери за задкулисие на българското общество, каза в интервю за агенция „Фокус” Румен Петков – АБВ. „Имам предвид целият процес – от стартирането на преговорите с „Уестингхаус” до вчерашното безотговорно действие на БЕХ и на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”. Това са преговори зад гърба на Народното събрание, президентската институция, на политическите партии с изключение на БСП – защото Драгомир Стойнев е представител на БСП и зад гърба на българското общество. Преговорите, които ние всички редовни данъкоплатци ще плащаме. Какво имам предвид? Имам предвид, че цената, която се обсъжда и беше обявена публично отива на 5 млрд. – 5 300 млрд. лв. Това е колкото двата блока на „Белене” и всичко това ще бъде платено от българските данъкоплатци. За да може да се формира смесената компания, директорът на „Козлодуй” каза, че „Козлодуй” ще заложи 5 и 6 блок – ние ще влезем с 70% в тази компания, българските граждани и държавата. Влизайки с тези 70%, абсолютно цялата финансова тежест и тежестта по изграждане, и вкарването в експлоатация на 7 блок ще тегнат върху българската държава”, допълни още Румен Петков.
И ще платим една безумна цена, незнайно защо без анализи с обществена поръчка подчертавам. „Тоест има едно престъпление в обществено-политически план, който няма равен в историята на България. И рано или късно прокуратурата ще се занимае с този въпрос, може да не е с този главен прокурор и това ръководство, но тук ще е интересна позицията на Европейската комисия. Защото за същата процедура на тъмно „Южен поток” - Европейската комисия беше много категорична и се изказаха ред държави. Сега Европейската комисия също трябва да бъде толкова категорична и да спре проучвателните действия по 7 блок, защото без обществена поръчка и контрол това е абсурдно. Говорим за изграждане на ядрена мощност, което е въпрос от първостепенно значение за сигурността, не просто на района около Козлодуй, а на България като цяло и Румъния. Считам, че това правителство няма право да отива на такава стъпка, да загробва българските граждани и поколения напред и, че този процес трябва да бъде спрян веднага. А всичките, които имат някакви симпатии към БСП трябва да си дадат сметка нейният зам.-председател накъде я води”, заяви Румен Петков.

Акционерното споразумение с Уестингхаус влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, съобщи вчера  правителствената информационна служба. „По повод публикации и коментари в медиите във връзка с проекта за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, бихме искали да ви информираме, че на заседанието си на 30 юли 2014г. Министерският съвет прие решение, с което одобрява доклада на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключване на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС. Акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала”, се казва още в съобщението.

Същевременно АЕЦ "Козлодуй" разпространи официално съобщение. Ето какво гласи то:


На 31 юли 2014 г. бяха потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.
Одобряване от следващото правителство ще бъде условие Акционерното споразумение да влезе в сила.
Това постановява решение от заседание на Министерски съвет от 30 юли 2014 г., на което бе одобрен доклад на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключването му. Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала.
Преговорите по Акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари – юли 2014 г. от създадена със заповед № 92-04/4 от 16.01.2014 г. на Изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД Група за управление на проекта.
Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.
За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.
В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.
Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.
Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.
Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.
В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.
За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.
След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, което предстои, Акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД.

Официално съобщение направи и американската компания:
 

Тя отбеляза, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, съобщиха от компанията.

Ядреният реактор на "Уестингхаус" АР1000® беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

През следващата година "Уестингхаус" ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се реакторът АР1000® да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

В четвъртък изпълнителният директор АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов отрече да има подписан договор с „Уестингхаус” за 7-блок.  Попитан дали са поемали финансови ангажимент, Генов заяви, че сто пъти е давал отговор на този въпрос. „Никакви финансови ангажименти не се поемат. Не мога да ви разбера”, подчерта той. Също в четвъртък  БЕХ отрече за провеждана среща за подписване на договор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

От партия "Зелените" настояват за яснота относно проекта за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Те определиха проекта като "голяма измама“, за която българският данъкоплатец ще плаща дълго време. До момента се говори за сума от пет милиарда долара, което само по себе си започва да ни препраща към онези спомени за АЕЦ "Белене". Да не забравяме, че най-първото и най-важното - ние нямаме нужда от тази електроенергия, посочи Борислав Сандов от "Зелените".

 източници:БТА, БГНЕС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101