EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уебър пръв в Монако

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уебър пръв в Монако

mail13:30 | 28.05.2012прегледи 677 коментарикоментари 0


F1 Racing България
Марк Уебър спечели 70-ото Гран при на Монако от първа позиция на старта. Австралиецът стана 6-ият различен победител в първите шест състезания за първи път в историята на Формула 1. Втори завърши Нико Розберг, трети – Алонсо, а зад тях са Фетел, Хамилтън и Маса.
Марк Уебър направи страхотен старт и не остави шанс на никой от конкурентите си. Грожан се оказа в сандвич между Алонсо и Шумахер и отпадна в първия завой. Малдонадо също разруши предницата си в първата обиколка инапусна състезанието, а колата за сигурност излезе още във втората обиколка. Педро де ла Роса получи удар в мелето и стана третият отпаднал в състезанието. Колата за сигурност се прибра бързо, а колоната се нареди в реда: Уебър, Розберг, Хамилтън, Алонсо, Маса, Фетел, Райконен, Шумахер, Хюлкенберг, Сена. В 9-ата обиколка Перес прибра своя Sauber в бокса.
Преди първите спирания в бокса не настъпиха никакви промени. Петров стана 5-ият отпаднал в 17-ата обиколка. Руснакът просто спря своя Caterham в бокса, заради проблем с електрониката.
Първите опити за изпреварване в челото видяхме едва в 23-ата обиколка, когато Шумахер настигна Райконен в борба за 7-а позиция. Бътън, с по-твърдите гуми, пък изобщо не успя дори да поддържа темпото на Ковалайнен и направи едно от най-слабите си състезания.
В 27-ата обиколка Розберг първи от лидерите смени гумите си с по-твърди. Две обиколки по-късно едновременно спряха Уебър, Хамилтън и Райконен. Финландецът междувременно направи влакче зад гърба си, но не позволи на Михаел да го изпревари. Алонсо успя да изпревари Хамилтън при спиранията в бокса и спечели 4-ото място. Фетел, с по-твърдите гуми, поведе колоната. Бътън, който бе другият от лидерите с по-твърди комплект се оказа 10-и след спиранията на конкурентите му. Шумахер последен смени супер меките гуми с по-твърдия комплект в 35-ата обиколка. 7-кратният световен шампион се върна на пистата зад Бътън, който трябваше да смени своите жълти сликове.
В 38-ата обиколка първите капки дъжд паднаха на асфалта в Монте Карло, но Бътън сложи супер меки гуми, което подсказа, че не се очаква по-сериозен валеж. Пилотът на McLaren се върна зад своя кошмар Ковалайнен на 15-а позиция.
Фетел направи изумителен първи стинт – 45 обиколки с жълтите гуми на Pirelli. Той сложи супер меките гуми и се върна 4-и, точно пред Люис Хамилтън. Така Хамилтън загуби две позиции, заради по-добрите стратегии на конкурентите си, а на върха на класирането се върна Уебър.
В последвалите обиколки отново липсваха изпреварвания, въпреки че разликите в челото се запазиха минимални. Първите шестима останаха в 8 секунди.
В 59-ата обиколка движещият се 7-и Шумахер докладва за проблеми по радиото и скоро започна да пропуска следващите го болиди, преди да се прибере окончателно в бокса.
В последните 10 обиколки първите шестима се събраха във влакче, водено от Марк Уебър. Разликата между Марк и 6-ия Фелипе беше 3,6 секунди, а между Марк и Люис – 2,1 секунди. Верн сензационно сложи гуми интермедия 7 обиколки преди края, заради леко влажни участъци на пистата, но това се оказа излишен риск, защото отново дъждът се размина. Второто спиране в бокса за лидерите така и не се състоя, а за първи път гумите на Pirelli масово бяха сменени само по веднъж на състезание.
При поредния опит на Бътън да се справи с Ковалайнен се стигна до завъртане за пилота на McLaren. В края на старт-финалната права Перес също изхвърча от пистата при опит да изпревари Ковалайнен. Пилотът на Caterham счупи предното си крило и скоро беше настигнат с обиколка от шестимата водачи. Финландецът пусна влакчето от 6-има пилоти във Фибата, което беше сред най-зрелищните изпреварвания в състезанието. Бътън завърши състезанието в бокса, заради спукана гума.
В последните 3-4 обиколки разликите между първите шестима се увеличиха леко и без да настъпят промени Уебър пресече финала на 0,6 секунди пред Розберг. Red Bull стана първият отбор с две победи през сезона и убедително поведе в генералното класиране при конструкторите.

Поз. Пилот Отбор Време Старт
1 Уебър Red Bull Racing-Renault 1
2 Розберг Mercedes +0.6 сек. 2
3 Алонсо Ferrari +0.9 сек. 5
4 Фетел Red Bull Racing-Renault +1.3 сек. 9
5 Хамилтън McLaren-Mercedes +4.1 сек. 3
6 Маса Ferrari +6.1 сек. 7
7 ди Реста Force India-Mercedes +41.5 сек. 14
8 Хюлкенберг Force India-Mercedes +42.5 сек. 10
9 Райконен Lotus-Renault +44.0 сек. 8
10 Сена Williams-Renault +44.5 сек. 13
11 Перес Sauber-Ferrari +1 обик. 23
12 Верн STR-Ferrari +1 обик. 16
13 Ковалайнен Caterham-Renault +1 обик. 17
14 Глок Marussia-Cosworth +1 обик. 19
15 Картикеян HRT-Cosworth +2 обик. 22
16 Бътън McLaren-Mercedes +8 обик. 12
Рикиардо STR-Ferrari +13 обик. 15
Пик Marussia-Cosworth +14 обик. 21
Шумахер Mercedes +15 обик. 6
Петров Caterham-Renault ел. повреда 18
Кобаяши Sauber-Ferrari повреда 11
де ла Роса HRT-Cosworth катастрофа 20
Малдонадо Williams-Renault катастрофа 24
Грожан Lotus-Renault катастрофа 4

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg