EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Удвояват разрешителните за превози до Грузия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Удвояват разрешителните за превози до Грузия

mail09:01 | 05.02.2016прегледи 1043 коментарикоментари 0


Увеличаването на годишния контингент от разрешителни за автомобилни превози на товари до Грузия ще бъде договорено до няколко месеца. За това се разбраха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Димитри Кумсишвили, по време на заседанието на Междуправителствената българо-грузинска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата се проведе на 2 и 3 февруари 2016 г. в Тбилиси, Грузия.

Министър Ивайло Московски постави въпроса за удвояване на годишния контингент от разрешителни за автомобилни превози на товари. Той заяви, че основната причина за това предложение е нарастващият стокообмен между двете държави. Това налага разрешителните за двустранни/транзитни превози да бъдат увеличени до 3000 броя, а разрешителните за превоз на товари за/от трети страни до 400. Двете страни се разбраха увеличението да бъде официално договорено на смесената българо-грузинска комисия по международен автомобилен транспорт, която ще се проведе през месец април тази година в София.

Двамата министри обсъдиха и развитието на транспортния коридор Европа – Кавказ – Азия. Министър Ивайло Московски предложи да бъдат проучени възможностите за организиране на редовна товарна железопътна линия по направлението Варна –Тбилиси – Баку. Така ще се създадат благоприятни условия за нарастване на българския износ не само за Грузия, но и за Армения, Азербайджан и централно-азиатските държави. Подобна железопътна връзка ще предостави възможности за реализиране на транспортни коридори в сътрудничество с Китай и с Иран, които ще преминават през Грузия и България с използване на пристанищните инфраструктури и фериботните връзки между двете страни.

По време на заседанието бе подписан Меморандум за разбирателство между „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и Trans Caucasus Terminals LLC, дъщерно дружество на Грузинските железници. Документът дава възможност за развитие на превозите през железопътно-фериботната връзка Варна – Иличовск – Поти/Батуми. Очакванията са за привличането на нови товари и възможното присъединяване на българският товарен железопътен превозвач към инициативата „Silk Train” – контейнерен влак свързващ грузинското пристанище Поти със столицата на Азербайджан, Баку и превозващ товари от Китай за Европа по транс-каспийския маршрут.

Двамата министри обсъдиха и възможностите за създаването на въздушна линия между България и Грузия. Те се споразумяха да обединят усилията си за създаването на добри условия за привличане на авиационни оператори, които да извършват директни полети. Това ще спомогне за развитието на туризма и търговско-икономическите отношения.

В областта на информационните технологии и съобщенията бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на инфраструктурата за широколентов достъп и предоставяне на широколентови услуги за населението в слабо населените и икономически изостанали райони. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с развитие на електронните съобщителни мрежи и услуги, електронното управление и информационната сигурност.

Българската страна представи проект на ново споразумение за сътрудничество в сферата на информационните технологии и съобщенията.

На заседанието бяха разгледани актуални въпроси на българо-грузинските икономически отношения и възможности за разширяване на двустранното сътрудничество в множество области като търговия, транспорт и информационни технологии, туризъм, селско стопанство, енергетика, образование и наука и др./МТИТС, снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg