EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговията с дървесина – внушителни бизнес интереси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговията с дървесина – внушителни бизнес интереси

mail17:00 | 29.02.2012прегледи 803 коментарикоментари 0


2000 души протестираха в София срещу условията на търговия с дървесина. Организатори бяха Национален инициативен комитет към Коалиция на браншовите организации "Да спасим горското предприемачество в България", както и представители на малкия и среден бизнес в страната, информира БНР.
С бурни възгласи "Оставка!" и "Мафия!" множеството протестираше пред сградата на Министерството на земеделието и храните. С надписи "Стокова борса плюс Найденов е равно на черна борса", "Министрите идват и си отиват, а горите и хората остават" и "Не ни отнемайте поминъка!" протестиращите се събраха пред вратите на земеделското министерство. Черна катафалка с надпис "Найденов уби малкия и среден бизнес в горите" спря пред протестиращото множество.
Исканията на протестиращите от горския сектор са за спиране на продажбата на дървесина чрез стоковата борса, недопускане на текстове в Закона за горите, които ще доведат до фалит на малките и средни предприятия и възстановяване на годишните споразумения в бранша между земеделското министерство, предприятията и браншови организации, които касаят продажбата на дървесина и дейностите в горите.
По-късно през деня директорите на шестте държавни горски предприятия се обединиха около становището, че търговията на дървесина през стоковите борси ще премахне сивия сектор в бранша и ще помогне за прозрачно формиране на цените.
Досегашната практика при продажбата на търг е частната фирма да купува дървата по 30 лв. за кубик, а след това да ги продава на средна цена от 65 лв. “Гарантирам ви, че в 92% от случаите за тази разлика няма фактура. Така ежечасно се продуцира сива икономика и тази практика трябва да бъде пресечена”, коментира инж. Юри Миков - директор на Северозападно държавно предприятие. Според него продажбите чрез Стоковата борса ще сложат ред в търговията с дървесина.
Начинът за определяне на цените за търговия с дървесина е един и същ, както за Стоковата борса, така и на търговете, организирани от горските предприятия. Крайната цена на дървесина вече зависи от региона, от това дали дървесината е на склад и е въпрос на наддававане при съответната открита процедура, каза инж. Ботьо Арабаджиев – директор на Южноцентрално държавно предприятие. Той посочи, че в неговия регион от 28 проведени тръжни процедури за дървесина, извън борсата, само в 7 от тях има завишение на цените. Инж. Миков припомни, че през 2008 г., по време на тройната коалиция, пак е имало продажба на борсата, но тогава се е търгувало само чрез една фирма, която е взела комисионна от 1% плюс 40% допълнително възнаграждение. Сега комисионната на шестте брокери е по 0.2%”. Миков каза още, че от печалбата на горските предприятия за миналата година ще бъдат заделени около 12 млн. лв., които ще бъдат инвестирани за изграждане на горски пътища и подобряване на съществуващата инфраструктура.
Директорите на горските предприятия се обединиха около мнението, че ако в момента има дефицит на дървесина, то той е придизвикан от фирми, които умишлено бойкотират пазара. Фирмите, които действително работят, не са на площада, заяви  Миков. Според него причина да се получи дефицит в дървата за огрев е времето, тъй като никой не е предвидил такава зима, включително и складовете.
Същевременно Българската стопанска камара излезе със становище, че подкрепя протестните действия. Отстояването на позициите на горските фирми е в синхрон с принципите на БСК за опазването на свободното предприемачество и лоялната конкуренция в България. По повод протестите БСК напомня, че не приема действия на държавата, които според Камарата, са в разрез с пазарната логика и водят до административно определяне на цените, както и са предпоставка за търговия с влияние.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158