EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турските пазарлъци на Путин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турските пазарлъци на Путин

mail16:29 | 07.08.2009прегледи 322 коментарикоментари 0


2708-turkey_lИнтересна партия енергиен покер се разигра в Анкара между руския премиер Владимир Путин и неговия турски домакин Реджеп Тайип Ердоган.
Целта на Путин е явна.
Руският правителствен ръководител трябва да се пребори с предизвикателствата, които се очертават за Москва във връзка с проекта за строежа на руския газопровод Южен поток и подписаното преди двайсет дни принципно споразумение за изграждане на конкурентния тръбопровод Набуко, по който ще се пренася до Австрия природен газ с американски интереси от Каспийско море през Турция, България, Румъния и Унгария.
Ако към това се прибавят и проблемите, пораждани за руската тръба от непрестанните търкания на Кремъл с Украйна и неотдавнашният избор на недружелюбния към Русия български премиер Бойко Борисов, се разбира защо Путин проявява активност.
Турция може да представлява ключова страна на американския енергиен проект за Европа. Едновременно с това обаче тя е забележителен енергиен партньор и клиент на Русия.
Основната директна връзка между двете страни е газопроводът по дъното на морето Син поток, обединяващ Русия с Турция в Черно море.
Едно неочаквано събитие, което косвено засяга Гърция, е свързано с индикациите, идващи от Москва и Анкара, че тръбите на Южен поток, по които ще се пренася руски газ през България и Гърция до Италия, ще минават през изключителната турска икономическа зона.
Руски високопоставени представители дори заявиха, че тръбите ще преминават през турските териториални води, където Анкара има суверенни права. Този факт е тревожен за Гърция, ако нещата действително се реализират така.
Предполага се, че Кремъл предприема този ход, за да избегне Украйна. Твърде по-вероятно е обаче Русия да поиска този важен тръбопровод да бъде близо до турския бряг по една много по-сериозна причина, а именно: да може с минимални разходи и бързо да захранва с природен газ конкурентната тръба Набуко.
Всеизвестно е, че американците дълго няма да имат достатъчно газ, за да напълнят Набуко.
Европейците, които ще заплатят изграждането на Набуко изпитват изключително голяма нужда от газ, с какъвто Русия разполага в обилни количества. Москва се надява, че европейците не биха се отказали да получават руски газ през Набуко и че ще има такъв натиск от тяхна страна за захранване на тръбата с руско синьо гориво. В същото време от тръбопровода Южен поток, който ще минава през Турция, лесно би могла да бъде захранвана и тръбата Набуко.
Наред с това, според турския печат, изглежда текат сондажи и около руското предложение за изграждане на втори руско-турски тръбопровод Син поток-2 в Черно море.
Мотивите на Москва са, че с тази втора тръба Турция ще може да получава цялото необходимо за нея количество руски газ и по този начин да престане да доставя руско гориво през Украйна, Румъния и България, както е сега. От друга страна Русия ще може да доставя газ през Турция за Израел.
Пазарите в Турция и Израел обаче са много малки, за да могат да компенсират разходите, които ще бъдат направени за изграждането и функционирането на Син поток - 2. От тази гледна точка мнозина подозират, че тази тръба по-скоро ще
захранва Набуко с руски газ.
Журналистически източници твърдят, че на разговорите в Анкара Путин вероятно е засегнал и въпроса за ядреното сътрудничество между Москва и Анкара.
Турция иска да строи атомна електроцентрала на пристанищния град Мерсин, на отсрещния бряг на Кипър.
Миналата година руснаците бяха единствените, участвали в конкурса за строежа на тази турска атомна електроцентрала, но турците все още се пазарят за условията и не са дали обекта на руската страна.
Засега не се знае какъв би могъл да е доводът на Путин пред Ердоган, за да бъде предоставена на Русия възможността да строи тази централа. Това обстоятелство буди
страх сред всички страни от района заради опасната сеизмична активност на територията на Турция.
БТА

Снимка: Reuters



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg