EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туркменистан иска да продава газ за Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туркменистан иска да продава газ за Набуко

mail20:15 | 28.08.2009прегледи 685 коментарикоментари 0


Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов e на европейско турне, чиято главна цел е търсенето на нови купувачи на туркменския газ, съобщава руският в. Коммерсанть. От България той се отправи към Турция, като ключова тема на преговорите в София и Анкара по информация на изданието е включването на Ашхабад в проекта Набуко, газопровод, заобикалящ Русия.
Преговорите с активни участници в Набуко Бердимухамедов провежда в навечерието на посещението в Туркменистан на Дмитрий Медведев, който иска да укрепи позициите на Ашхабад в газовото договаряне с Москва.
Европейското си турне държавният глава на Туркменистан започна от София. Вчера той се срещна с президента на България Георги Първанов, след което г-н Първанов обяви, че България е готово да купува от Туркменистан повече от 2.5 милиарда кубически метра газ годишно. "Основният въпрос е за трасето, по което газът от Туркменистан ще стигне до България и страните от Югоизточна Европа. То трябва да бъде осигурено с участието на много страни", посочи проблема българският президент. След тези думи окончателно стана ясно, че става дума за транспортиране не по руските газопроводи, а по Набуко, който ЕС съюз планира да пусне през 2014.
 Ашхабад започна активно да демонстрира успехи в диверсификацията на газовите доставки. До края на годината ще влезе в експлоатация газопровод до Китай, чийто начален капацитет ще е 10 милиарда кубически метра годишно, а от края на 2011 г. – 40 милиарда кубически метра.
През декември ще бъде достроен още един газопровод до Иран.
На присъединяването на Ашхабад към Набуко пречи отсъствието на транскаспийски газопровод, който да свързва тази страна с Азербайджан. Преди година Бердимухамедов и президентът на Азербайджан Илхан Алиев имаха намерение да уредят въпросите по прокарването на границата между двете страни, но напоследък противоречията между Баку и Ашхабад по този въпрос отново се изостриха. За решаване на противоречията може да помогне днешното посещение на Бердимухамедов в Турция. "Анкара е готова да поеме ролята на регионален газов диспечер. Турция може да помогне на двете тюркоезични държави – Азербайджан и Туркменистан – да намерят компромис по въпроса за усвояване на въглеводородните ресурси в пограничните находища в Каспийско море", заяви за "Комерсант" президентът на турския център за международни отношения и стратегически анализ Турксам Синан Оган. Тъй че днешните преговори могат да станат важна стъпка по пътя на Туркменистан към Набуко.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg