EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп уволни гл. прокурор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп уволни гл. прокурор

mail07:27 | 31.01.2017прегледи 1568 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове, след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом, предаде Ройтерс.
Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни.
На Йейтс й оставаха буквално няколко дни на поста, защото се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието, сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър - прокурорът ма източната област Вирджиния Дейна Боенте.
Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в Туитър. В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.
"Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система", каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си.
Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.

Доналд Тръмп уволни и.д. началника на Службата за митнически и граничен контрол Дейниъл Регсдейл и назначи временно на негово място Томас Хоуман, съобщи министърът на вътрешната сигурност Джон Кели, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Тази служба е подчинена на министерството, оглавявано от Кели, който изрази увереност, че Хоуман, който има 33-годишен стаж в правоохранителните органи, от които 30 г. в граничния контрол, ще се справи с новите задължения.
Не се съобщават причините за уволнението на Регсдейл, но се предполага, че то е свързано с проблемите, възникнали около приложението на указите на Тръмп за ограничаване на имиграцията в САЩ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048