EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трудни преговори Мей-Юнкер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трудни преговори Мей-Юнкер

mail14:32 | 05.12.2017прегледи 10145 коментарикоментари 0


Готови сме да възобновим преговорите, когато имаме знак, че Лондон е готов. ЕС и Великобритания имат общо разбиране по повечето въпроси, но има теми, които остават открити и изискват допълнителни преговори, особено в Лондон, шоуто се измести там, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Така той отговори на въпроси, свързани с изхода от вчерашната среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.
Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено, добави говорителят. Очакваме заседание на преговорните екипи по-късно тази седмица, но засега нищо повече не може да се каже, уточни той.
Мей и Юнкер разговаряха вчера за трети път от началото на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Британската страна настоява идната седмица Европейският съвет да разреши началото на втората част от преговорите - по бъдещите отношения с ЕС. За да даде това разрешение, Европейският съвет първо трябва да отчете "достатъчен напредък" по преговорите досега, свързани с правата на гражданите, британските задължения към бюджета на ЕС и границата с Ирландия. Засега оценката на ЕС е, че достатъчен напредък няма.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че въпреки "приятелски" разговор с британския премиер Тереза Мей в понеделник, все още не е възможно двете страни да постигнат цялостно споразумение по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Юнкер изрази това мнение в съвместно изявление с Мей, след което на журналистите не бе дадена възможност да задават въпроси.
Това не е провал, а начало на последния кръг преговори. Очаквам до края на седмицата преговорите да бъдат възобновени, добави той. Въпреки големите ни усилия и напредъка от последните дни, има нужда от допълнителни преговори. Готови сме да възобновим преговорите по-късно тази седмица, сближихме позициите си. Тереза Мей е труден събеседник, защитава гледната точка на Великобритания енергично, както правя и аз от името на ЕС, обобщи Юнкер.
Мей се ограничи единствено с оценката, че има "голям напредък". Тя се присъедини към мнението, че остават някои различия и има нужда от още договаряне. След като каза това, Мей се отправи на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Разговорът й с Юнкер продължи близо четири часа - далеч над предварително предвиденото.

Великобритания и Европейският съюз са постигнали споразумение, което гарантира, че няма да има "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзита, съобщи в Туитър главният политически кореспондент на вестник "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.
Договорката е била постигната между британските преговарящи, от една страна, и техните партньори от ЕС и Ирландия, от друга, броени часове преди срещата в понеделник  на Тереза Мей с лидерите на ЕС в Брюксел, за да може тя да парафира с тях окончателно споразумение за условията на Брекзита.
"Файненшъл таймс" също съобщи, че е постигнат компромис за границата. Двете страни ще се съгласят да поддържат "регулаторен режим" между Северна Ирландия и Ирландската република след Брекзита, твърди вестникът.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че е окуражен от напредъка на преговорите за избягване на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС. Това засилва перспективата да се премине към разговори за бъдещите търговски отношения между Лондон и общността, отбелязва Ройтерс. "Приближаваме се към достатъчен прогрес на декемврийската среща на върха на ЕС", писа Туск в Туитър.

На 14 и 15 декември в Брюксел ще се проведе среща на върха на Европейския съвет. Лидерите на ЕС ще разгледат някои от най-неотложните въпроси, включително в областта на отбраната, миграцията, външната политика, социалните въпроси, образованието и културата.

Европейският съвет във формат ЕС 27 ще направи преглед на актуалното развитие на преговорите вследствие на нотификацията от Обединеното кралство за намерението си да излезе от ЕС.

Лидерите отново ще направят оценка на напредъка в преговорите във връзка с Брексит, за да преценят дали е постигнат достатъчен напредък по три конкретни въпроса:

  • правата на гражданите
  • Ирландия
  • финансовите задължения


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg