EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ограничено е производството на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ограничено е производството на ток

mail10:45 | 04.04.2013прегледи 1061 коментарикоментари 0


Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната, включително фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Това съобщиха от пресслужбата на ЕСО. Ограничението се налага във връзка със задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в ЕЕС и след изчерпване на всички други възможности, предприети досега.
С писмо на ЕСО ЕАД от 3 април 2013 г. са уведомени трите ЕРП-та, ДКЕВР и МИЕТ, че считано от днес, се предриемат мерки по ограничаване на генерациите от вятър и слънце, включени в ЕЕС на страната.
От днес е наредено на топлофикационните и заводски централи електрическият товар да бъде намален до необходимия топлинен товар.
Предприетите мерки са временни и ще се прилагат само при необходимост, като целта е - осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност, съгласно правилата за работа в синхронна зона в Континентална Европа.
Към 10.00 часа товарът в системата бе 4300 мегавата, а износът 250 мегавата.
От 3 април е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок.
В момента потреблението на електрическа енергия е силно намалено и сме изправени пред труден избор – кои точно производители на електрическа енергия и кои точно централи да спрем. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Божан Стоянов, заместник-министър с ресор Енергетика в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му обаче това, което се случва в енергийната система на страната, е в рамките на обичайното за този сезон на годината. От съображения за национална сигурност в момента се ограничава производството на електроенергия от атомната централа, от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи. Много от язовирите са пълни с много вода и ще продължават да се пълнят. Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници.
В същото време, силната промяна на времето предизвиква голямо производство на ветрова енергия. Слънчевите източници се намират във вероятно най-ефективния си режим на работа: слънцето е достатъчно силно, а околната температура – достатъчно ниска, така че те произвеждат възможно най-много ток.
Централното диспечерско управление е взело решение за намаляване на произведеното количество енергия от атомната централа. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” има планиран годишен ремонт за презареждане и в момента блокът работи на т.нар. мощностен ефект или – на популярен език – работи по инерция. Презареждането трябва да започне след около две седмици. Алтернативна мярка е – намаляване мощността както на единия хилядник, така и на другия, с оглед на това – да се даде възможност да се отработи водната енергия, натрупана в язовирите. Това е задължително, за да се гарантира националната сигурност, и това е безплатна енергия, обясни Божан Стоянов.
Много различна е ситуацията от ситуацията, в която се намирахме миналата година, когато далеч не бяха инсталирани толкова много слънчеви и ветрови източници. От друга страна, икономиката на България се свива, а съответно – и потреблението на електроенергия. Същото се случва и във всички наши съседи. Икономиката на Гърция е особено силно потисната. Ако миналата година сме изнасяли ток, в момента - не”, обясни Божан Стоянов. Изправени сме пред ситуацията – кои точно производители на електрическа енергия да спрем, заяви той. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време финансовото състояние е лошо”, каза Божан Стоянов.

Заради топлото време, икономиите на домакинствата и високите сметки за ток електропотреблението у нас рязко е намаляло. Централата "Марица Изток 3" е спряна, а "Марица Изток 2" и ТЕЦ-а в Гълъбово произвеждат много малко електроенергия, заради което добивът на въглища е паднал от 74 хил. на едва 14 хил. тона, съобщи БНТ.
Браншовият съвет по въгледобив ще обсъди тежката ситуация в сектора и ще вземе спешни решения за туширане на кризата. В момента около 1500 души от Мини "Марица Изток" са в платен отпуск заради намалелите заявки за въглища. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район. Синдикатите настояват да бъдат изпълнени обещанията на ДКЕВР от началото на март, че няма да има промяна в ритъма на работа на мините и централите, ползващи български въглища. Преди дни министър Асен Василев посочи, че в момента в страната има прекалено много мощности - 12 000 мегавата, а в пиковите моменти на потребление се използват едва 4 700. Високата такса пренос пък почти е сринала износа, който в момента е 300 мегавата.

За периода от 10:00 ч. до 18:00 ч. днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор поради породения дисбаланс между производство и потребление, съобщи пресцентърът на "ЧЕЗ Разпределение България". Дружеството остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни. В изпълнение на изискванията по Наредба РД 16-57 на ЕСО (за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите), при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България” е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.
EVN България също започна дейности по временни ограничения на произведената електроенергия от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници), присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Ограничителната мярка стартира от 10:00 ч. на 4 април 2013 г., като поетапно и временно ще бъдат изключвани 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството. Ограниченията ще се извършват пропорционално по определен часови график, кaто ще продължат до 17:00 ч. на 4 април 2013 г. При последващо разпореждане от страна на ЕСО за промяна или продължаване на ограничителния режим, EVN България е в готовност да продължи с прилагането на тези действия, целящи запазването на равновесието в цялата електроенергийна система на България, съобщи пресцентърът на дружеството. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg