EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ив.Иванов оглави КЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ив.Иванов оглави КЕВР

mail06:40 | 03.04.2015прегледи 4172 коментарикоментари 0


Иван Иванов е новият председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ подкрепиха Иванов, 142 гласуваха „за”, 10 бяха „против”, 5 се въздържаха.
Той единствено беше предложен за председател на комисията, а номинацията му идва от ПГ на Реформаторския блок. Вносителите на кандидатурата му посочват, че в областта на енергетиката Иванов е участвал в 16 разработки с научно-изследователски характер. Водил е лекции на български и френски език по редица дисциплини: „Основи на електротехниката”, „Електрически измервания”, „Цифрова и аналогова електроника”, „Електрически измервания”, „Цифрова и аналогова електроника”, „Обща електроника”. Иванов е народен представител в 4 мандата на Народното събрание от 1997 до 2013 година.
В концепцията си Иван Иванов си поставя за цел да повиши авторитета, независимостта и компетентността на комисията като подчертава, че винаги е бил корпоративно независим. Според него е необходима промяна в структурите на регулатора, свързани с наскоро създадения Енергиен съюз. Негова лична цел е със съвместни усилия и на комисията и на Министерство на енергетиката да се минимизира и изчисти текущия дефицит на НЕК, да се създаде енергийна борса и ако не могат да се намалят, поне да се задържат цените на електроенергията. По отношение на водния сектор има подготвени наредби с помощта на Световната банка.

Повишаване на прозрачността на регулатора, нови правила за пазара на енергия и по-ниски цени за ВиК услугите обеща Иван Иванов по време на изслушването му в Комисията по енергетика в парламента. Той посочи, че с промените в Закона за енергетиката държавният регулатор вече е много по-независим и доказателство за това е днешната процедура. Чрез открития вот на всеки член на регулатора обществото вече ще може да знае дали интереса му е защитен,а всички решения и становища ще са публични, каза Иванов. Той отбеляза, че ако на КЕВР му се даде възможност да бъде финансово независима чрез събираните глоби, такси и други приходи, това ще повиши капацитета на комисията. В момента всички събирани от регулатора такси отиват към държавния бюджет.
Да се надяваме, че още днес ще завършат преговорите с американските централи и ще бъде постепенно намалена цената на тези централи като се използват ясни механизми, каза още Иванов.
Тези механизми по думите му са натоварване на централите на 100 процента, износ на произведената от тях енергия към Турция, както и използването им за балансираща общност. За нови мощности от ВЕИ ще има преференциални цени само за инсталации от оборски тор и за малки покривни конструкции от слънце и вятър.
НЕК пък ще може да бъде частично компенсирана за високите цени на енергията от ВЕИ чрез приходите от продажбите на въглеродни емисии, които за 2015 г. се очаква да са 120 млн. евро за 2015 г, каза още Иванов.
При либерализацията на енергийния пазар трябва да се проведат две основни мерки - да се създадат нови правила, които не поставят НЕК в привелигирована позиция спрямо останалите търговци, както и да се въведе енергийна борса, до която да достига цялото количество произведена енергия, а след това да се начислява добавката задължение "към обществото" за покриване на преференциалните цени за зелената енергия, енергията от когенерации и американските централи, смята Иванов.
Иванов посочи, че България е единствената страна, в която няма лицензионен режим за ВиК операторите. Изискванията към качеството на предоставянето на ВиК услугите се налагат от наредби, които обаче не могат да обхванат всички необходими изисквания както в една лицензия, отбеляза той и прогнозира, че няма да могат да бъдат спазени сроковете за приемането на наредбите за регулиране цени на водата и за качеството на ВиК услугите.
Трябва да бъде променена пределната цена на водата, която в момента е 4 процента от месечния доход на домакинствата, а по настояване на Световната банка този процент не трябва да е повече от 2,5 процента, посочи Иван Иванов. Той очерта и проблемите в сектор топлофикация - неефективност на централите, лошо обслужване, пропуски в управлението, както и монополно положение спрямо клиентите. Трябва да се направят промени в общите условия на топлофикациите и в закона за защита на потребителите, смята Иванов. При природния газ проблем има при развитие на преносната мрежите - преносна и разпределителна, посочи Иванов. Той подчерта, че липсват стимули за газификация на населението заради сравнително високата цена на природния газ, сравнително ниската цена на електроенергията и високите начални разходи за присъединяване към газоразпределителната мрежа. Този проблем предстои да бъде решен постепенно като се изградят бъдещите интерконектори със съседните страни и има истинска диверсификация на доставките на газ, смята Иванов.

източник:БТА, Фокус


Тагове: Иванов, КЕВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896