EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Транснефт ще заобиколи България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Транснефт ще заобиколи България

mail09:20 | 16.02.2012прегледи 308 коментарикоментари 0


Транснефт не изключва варианта да бъде построен петролопровод до Гърция през територията на Турция, заобикалящ България, която излезе от проекта "Бургас-Александруполис", съобщи вицепрезидентът на руската компания компания Михаил Барков, цитиран от РИА Новости. "Има идея, която се зароди не много отдавна. Тази идея е на инициативна група, намираща се в чужбина, която предлага да бъде постигнато споразумение с Турция и Гърция и да се изгради тръба, заобикаляйки България (...). Има вероятност да осъществим (тази идея)", каза Барков, пояснявайки, че петролопроводът може да бъде прокаран през турска територия. Заседанието на надзорния съвет по проекта "Бургас-Александруполис" е насрочено за 13 март, допълни Барков.
В началото на февруари Транснефт получи от България 4,7 милиона евро за погасяване на дълга по проекта. Не са платени лихвите по дълга. В края на миналата година общите задължения на България по проекта "Бургас-Александруполис" бяха близо 6 милиона евро, припомня РИА Новости. "Проблемът с дълга (на България по проекта - бел. ред.) не е изчерпан напълно. Има и щета, нанесена на компания (Транснефт - бел. ред.). Освен това пострада и имиджът ни", каза още Барков.
Транснефт планира да предяви претенциите си към българската страна, допълни шефът на руската компания, уточнявайки, че това е трудно изпълнимо. Ръководството на България заяви през декември, че планира да прекрати действието на междуправителственото споразумение по проекта за строителство на трансбалкански петролопровод. Министърът на финансите на България Симеон Дянков съобщи тогава, че правителството е решило да прекрати участието на страната в проекта, определяйки го като неизгоден, отбеляза РИА Новости.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg