EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Телефонен разговор, не делегация за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Телефонен разговор, не делегация за "Южен поток"

mail13:55 | 17.12.2014прегледи 849 коментарикоментари 0


Българска правителствена делегация ще посети на 19 декември Москва за разговори с руския министър на енергетиката Александър Новак за възможността за разширяване на проекта за газопровод "Южен поток", съобщи българският министър на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от РИА"Новости" във вторник вечерта. "България никога не е имала намерение да спира проекта "Южен поток", ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Ние искаме да чуем официалното становище на министъра на енергетиката на Русия за този проект", заяви пред репортери Лукарски в кулоарите на търговско-икономическия форум на страните от Централна и Източна Европа с Китай, който се проведе във вторник в Белград. Според Лукарски позицията на България е, че "Южен поток" може да бъде приведен в съответствие с европейските директиви и законодателство.

По-късно през деня руското енергийно министерство съобщи, че засега не е съгласувало дата за среща с българската страна по "Южен поток", предаде ТАСС, позовавайки се на говорител на министерството.
"Българската страна се обърна към енергийното министерство с молба за среща по "Южен поток", но датата на срещата засега не е съгласувана", допълни същият източник, цитиран от ТАСС.

В ранния следобед обаче стана ясно, че проектът "Южен поток" ще бъде тема на обсъждане в предстоящия телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак, съобщава българското Министерство на енергетиката.
Очаква се разговорът да бъде проведен в петък.
На предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов начерта пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток", припомнят от МЕ. Като част от тези стъпки България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.
Като резултат от проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария, Шефчович е упълномощен от държавите-членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток". Планираният сега телефонен разговор между министър Петкова и руския й колега Новак е част от усилията на нашата страна да подкрепи този процес и взимането на окончателно
решение по проекта, посочват от министерството.
В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток". Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от
руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от Министерството на енергетиката.
 

В началото на декември президентът на РФ Владимир Путин заяви по време на разговори в Турция, че Русия не може да продължи с изпълнението на "Южен поток" при сегашните обстоятелства, включително и заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. Той отбеляза, че до момента не е получено разрешение от България за преминаване на този проект през изключителната икономическа зона на страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158