EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тайно споразумение Орешарски-Искров за резерва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тайно споразумение Орешарски-Искров за резерва

mail18:11 | 30.10.2009прегледи 645 коментарикоментари 0


Предишният кабинет е депозирал 14% от фискалния резерв на страната в 17 търговски банки, съобщи по време на парламентарен контрол министърът на финансите Симеон Дянков, отговаряйки на питане на ексфинансовия министър Пламен Орешарски по повод предишна идея на Дянков да се депозира част от фискалния резерв в търговски банки.
Към 30 септември фискалният резерв на страната е 7 691 000 000 лв., като 86% от него в момента е депозирана в БНБ, 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%, понеже тази лихва варира в съответствие с пазара в някои седмици лихвата е отрицателна. Според министър Дянков, за да съхраня БНБ 30% от резерва, бюджетът плаща на централната банка.
Други 63% от фискалния резерв се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0.3%.
Заключението му е, че предишният кабинет не е водил добра доходна политика.
В отговора си министърът спомена, че той и екипът му са намерили тайно споразумение, сключено между тогавашния финансов министър Орешарски и гуверньора на БНБ Иван Искров, което позволява още 1 млрд. лв. по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки.
Дянков отбеляза, че Министерството на финансите се задължава всяко тримесечие да дава отчет за състоянието и доходността на фискалния резерв.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg