EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия и ЕС либерализират пазарите за стоки и услуги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия и ЕС либерализират пазарите за стоки и услуги

mail14:30 | 11.01.2011прегледи 372 коментарикоментари 0


Сръбският вицепремиер Младжан Динкич и европейският комисар за търговията Карел де Гухт подписаха днес в Брюксел двустранен протокол за либерализиране на пазара на стоки и услуги между Сърбия и Европейския съюз, който е част от процеса на присъединяване на Сърбия към Световната търговска организация (СТО), предаде ТАНЮГ.
Двустранните преговори за либерализиране на пазара на стоки и услуги между Сърбия и ЕС не бяха водени директно, както в случая с другите членки на СТО, тъй като Сърбия вече има с ЕС Споразумение за стабилизиране и асоцииране и Преходно търговско споразумение.
Сърбия започна процеса на присъединяване към СТО през февруари 2005 г. Този процес изисква пълно съгласуване на почти цялата икономическа система на страната с правилата на организацията, а преговорите за членство приключват след подписването на двустранни протоколи със страните членки на организацията.
Сърбия вече е подписала двустранни протоколи с Япония, Норвегия, Хондурас и Република Корея, а в края на януари предстои и подписването на протокол с Канада.
СТО контролира 80 процента от световната търговия, 90 процента от финансовите транзакции, 92 процента от телекомуникационните и информационните технологии и 97 процента от правата за интелектуална собственост.
Членството в организацията носи различни привилегии - от предвидимостта и сигурността на пазара, до това, че всяка страна членка става по-привлекателна за чуждестранните инвеститори.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg