EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Съкровище от Лувъра в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съкровище от Лувъра в София

mail08:00 | 23.05.2015прегледи 1813 коментарикоментари 0


Уникални експозиции от Лувъра и Стара Загора, съпоставящи живота на тракийската аристокрация и римските първенци в Италия грейват една до друга в Националния археологически музей.

Първите предмети от френския музей, които гостуват у нас през последните 30 години, представляват едно от най-големите сребърни съкровища от Римската епоха в колекциите на Лувъра – това от Боскореале. С богатството си експозицията показва изтънчения вкус на римските аристократи около началото на Новата ера.

Боскореале се намира в района на италианския вулкан Везувий, в близост до античните градове Помпей и Херкулан. Съкровището е открито в цистерна за вино в римската вила дела Пизанела, потънала под пепелта при изригването на вулкана. Последният собственик на сребърния сервиз, който идва в България в знак на своеобразен жест след излагането на тракийските съкровища в Лувъра, вероятно е била жена на име Максима. Тя е загинала до него заедно с още двама мъже. Изложбата показва отливка на нейното лице, както и обеците, които е носила при гибелта си, каза директорът на департамент "Гръцка, етруска и римска античност", в Лувъра Франсоаз Готие.

Римските находки са открити в края на ХIX в., при опит за изграждане на имот от поземлен собственик, а съкровището попада в Лувъра, след като барон Едмонд дьо Ротшийлд купува по-голямата част от него, за да го дари на музея.

Трийсетте предмета, които ще бъдат изложени в София до 23 август, са част от сервиза, състоящ се от 102 предмета. Към находките с изящна изработка са прибавени и чифт златни обици, инкрустирани със зелено стъкло, което имитира топаз.

Редом до съкровището от бележития френски музей, застава една от най-богатите запазени и цялостни колекции на Старозагорския регионален музей. Изложбата "Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ" представя изключително ценните находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла имението, почерта директорът на музея Ангел Динев.

Сред експонатите посетителите на експозицията ще видят рядък бронзов шлем-маска, както и златни накити, които са поредният безспорен пример за ненадминатото ювелирно майсторство на траките. Луксозните премети и съдове за парфюми пък отразяват лукса и изискания живот на собствениците им.

Изложбата допълва представата за богатия градски бит на местната тракийска аристокрация с група сребърни чаши тип "Боскореале" и изключително редки стъклени съдове, открити близо до Стара Загора. /БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg