EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Съдът освободи последната задържана за КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдът освободи последната задържана за КТБ

mail12:36 | 21.08.2014прегледи 621 коментарикоментари 0


Софийският градски съд освободи единствената задържана под стража заради липсата на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка – заместник главният счетоводител Борислава Тренева, съобщи БНР. Съдът промени и мярката на главния счетоводител на банката Мария Димова, която досега беше под домашен арест. Двете вече са с мярка "подписка". Съдиите са разколебани в голяма част от основните показания на свидетели. Те цитираха немалко противоречия в думите им.

Това, което категорично стана ясно по въпроса за изчезналите 206 милиона лева от КТБ, е че не става въпрос за липсваща касова наличност, а за дълг на фирмата "Бромак" към банката. Твърдението беше подкрепено и с доклад на квесторите от БНБ, които бяха назначени при поставянето на финансовата институция под особен наздор. От прокуратурата беше оповестено, че с част от тези пари се е финансирал политически проект, който обаче не беше назован.

Обвинението беше категорично, че ще протестира решението на съда.

По казуса с КТБ бяха задържани четирима души – главният касиер Маргарита Петрова, заместник главният счетоводител Борислава Тренева-Кючукова, изпълнителният директор Орлин Русев и главният счетоводител Мария Димова.

Паралелно, пореден протест за КТБ имаше в Пловдив. Само няколко души тази сутрин дойдоха на протеста пред сградата на БНБ в Пловдив, за да поискат блокираните си в КТБ депозити, съобщи кореспонцентът на националното радио в града.

Хората настояха БНБ и правителството веднага да започнат конкретни действия за отблокиране на сметките им, както и за план за мерките и сроковете, в които ще се изпълняват. Участниците в протеста предупредиха, че ако до 20-и септември проблемът не бъде решен, ще съдят държавата

Най-важното е да си свършат ролята държавните органи на страната, да може и ние да си получим по най-бързия начин парите.

Ние търсим някакво обяснение. До момента само мълчание има. Търсим някакъв механизъм, явно управляващите не могат да го открият. Масата трябва да се организира, за да има някакво движение по въпроса, казаха някои от събралите се.

Протестиращите получиха само пояснения от охраната на БНБ в Пловдив да предадат писмено исканията си до Централаната банка.

Тази сутрин кметът на община Раковски Иван Антонов заяви, че общината може да издържи финансово само до края на септември, защото сметките й са запорирани в КТБ.
 


Тагове: КТБ, задържани, съд
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg