EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съдбата на Бургас-Александруполис на 17 февруари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съдбата на Бургас-Александруполис на 17 февруари

mail10:30 | 11.02.2011прегледи 744 коментарикоментари 1


Акционерите в проекта за трансбалкански петролопровод Бургас-Александруполис ще обсъдят на 17 февруари в Рим възможностите за по-нататъшното съществуване на компанията собственик Trans-Balkan Pipeline, съобщи вицепрезидентът на Транснефт Михаил Барков, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ще бъде обсъждана ситуацията с позицията на българската страна, финансовото състояние на компанията, която разработва проекта, и възможностите за по-нататъшното й съществуване при така създадените финансови условия", посочи той. Барков добави, че Русия не е поддръжник на идеята за прекратяване на проекта. Руската страна обаче е единствената, която в сегашния момент продължава да финансира проекта, след като България не изплати в края на 2010 година задълженията си от 6 милиарда евро.
Българските власти обявиха, че е необходимо да се преразгледат постигнатите с Русия договорености в енергийната сфера, след което се появиха редица изявления за липса на интерес към проекта, припомня ИТАР-ТАСС. Споразумение за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис бе подписано от Русия, Гърция и България
на 15 март 2007 година. Проектът предвижда доставка на петрол до терминали в Средиземно море, заобикаляйки турските протоци Босфора и Дарданелите. Дължината на петролопровода трябва да бъде 285 км, а пропускателната способност - 35 до 50 милиона тона суров петрол годишно. Общата стойност на проекта се оценявана около 1,5 милиарда евро. Проектът за петролопровода на територията на България се оценя на около един милиард евро.

EN.bg  припомня, че ден по-рано възникна сериозно напражение по другия проект с руско участие в България - АЕЦ "Белене".  Отказът от изпълнение на проекта АЕЦ "Белене" в дългосрочен план ще доведе до сериозни промени в енергетиката на целия Балкански полуостров, заяви Сергей Кондратиев, експерт по атомна енергетика и завеждащ сектор към икономическия департамент на фондация "Институт за енергетика и финанси", цитиран от електронното издание regnum.ru."Стратегическата инициатива за дълго време ще премине към Румъния и Турция, които ефективно развиват енергийните си системи, включително чрез изпълнение на проекти в атомния сектор. В същото време ще се наложи България да внася електроенергия от съседните страни и силно да увеличи вноса на газ (. . .). Това ще доведе до силно поскъпване на електроенергията, която в България сега с около 20-35% под цените в съседните страни, и ще се отрази крайно негативно върху перспективите за икономическо развитие и привличането на чуждестранни инвеститори в сраната", отбеляза експертът.

 

 


 
Коментари
 
димитар аврамов - 14-02-2011 г. 21:32:55

какво е небходимо за кандидаствуване

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg