EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Съд за ЕС агенция за химикали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Съд за ЕС агенция за химикали

mail17:00 | 09.05.2011прегледи 790 коментарикоментари 0


Две природозащитни групи съобщиха днес, че съдят европейския регулаторен орган за химикалите за укриване на информация за производството на токсични химикали, предаде Ройтерс.
Според съдебния иск, внесен от организациите на адвокатите природозащитници ClientEarth и на противниците на химикалите ChemSec, Европейската агенция по химикалите ECHA е нарушила законите за прозрачност, като е отказала да разкрие имената на обектите, които произвеждат 356 потенциално опасни химикали. Европейска агенция по химикалите е орган на ЕС за оценяване и ограничаване на над 30 000 вещества, за които в момента няма много стриктни правила и много от тях носят потенциален риск за човешкото здраве. Компаниите, които искат да продават химикали, трябва да се регистрират в Европейска агенция по химикалите, включително да дадат подробности за токсичност, които агенцията да публикува на сайта си.
Възникна обаче спор дали агенцията може да публикува и имената на производителите, което според производителите на химикали ще наруши тяхната търговска тайна, а и такава стъпка не е била предвидена, когато са били постановявани законите за контрол на химичните вещества през 2007 година.
Миналата седмица агенцията посочи пред Ройтерс, че е решила да публикува имената на компаниите само в случаите, когато фирмите са доставчици на опасни вещества, но те могат да поискат поверителност. Стъпката ще бъде доброволна за производителите на неопасни химикали.
 


Тагове: ЕС, съд, химикали
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg