EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Перфектната вечеря с българска бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Перфектната вечеря с българска бира

mail11:30 | 22.10.2017прегледи 14583 коментарикоментари 0


Екип EconomyNews.bg

Предястие тартар от сьомга с авокадо и лайм, съчетано със светла бира с горчиво-тръпчиви нотки. Така започна вечерята, организирана от Съюза на пивоварите в България*, в уютната обстановка на Гранд хотел София.

Специалната дегустационна вечер "Бирата на фокус" с четиристепенно меню имаше за цел да покаже как най-добре може да се съчетаят кехлибарената напитка и храната. Отговорната задача си поделиха шеф Жоро Иванов, главен готвач на хотела и председател на Евро-Ток България**, автор на менюто, и Съюза на пивоварите, които трябваше да селектират кои български бири да бъдат включени във вечерята.

 

Биреният сомелиер от Барселона Хавиер Галобард, пристигнал специално от Испания, предразположи гостите да се оставят изцяло на своите сетива  при  отпиването на бирата. Преплитането на вкус, интензитет, ароматни нотки, плътност и цвят създаде у всички усещане за хармония и удоволствие от питието. Съчетаването на ястията с пиво беше постигнато на базата на близък привкус или търсен контраст, което даде възможност за неочаквано, но перфектно вкусово изживяване.

Сомелиерът, който е стратегически съветник на няколко световни компании за храни и напитки, обърна внимание на факта, че за разлика от други питиета, когато опитваме пиво, трябва да направим голяма глътка, за да усетим цялата вкусова палитра и да изпитаме удоволствието от нея. При светлата бира на преден план изпъква чистият хмелов и малцов аромат. За червените и тъмни пива, в чийто сезон навлизаме, характерна е карамелената или кафена нотка, която доминира, заради използваните специални тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати.

По време на вечерята бяха сервирани различни марки светло, пшенично, червено и тъмно пиво. Галобарт посъветва по-леките ястия да се допълват със свежия вкус на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, плътно и богато на нюанси пиво.

„Комбинирането на бира с храна е върховно удоволствие за всеки гастроном, но съчетанието на различните видове пиво с подходящо ястие не е толкова популярно. Изборът на съответстваща храна към стила бира допълва вкуса и може да ни разкрие неочаквани нюанси“, обясни и специалистът по хранене - д-р Р. Стоянова.

Диетологът сподели, че личното й предпочитание е пивото да се сервира в тънки стъклени чаши на столче, охладено до 4-6 градуса. Тя припомни, че от бирата не се пълнее, а прословутото “бирено коремче“ идва от прекомерна консумация и от мезетата, които често са мазни, пикантни меса и колбаси и фъстъчени ядки. Освен това в 100 мл. светло пиво има средно 45 калории, в тъмната бира около 48-52, вайс пивото съдържа 45,  червеното – 51 калории, а безалкохолното едва 18.

Д-р Стоянова допълни, че според редица изследвания пивото е богато на основни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното производство. Ето защо при умерена консумация всички те могат да допринесат за здравословен хранителен режим.

Резултатите от проучванията показват, че макар и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията. По думите ѝ също така не е добре пивото да се консумира заедно с други алкохолни напитки, защото ускорява тяхното въздействие. 

„Тънкостите на биреното сомелиерство, което представя органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на пиво и храна са много важни елементи на бирената култура. Потребителите все повече се влияят от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, за да се развива категорията.“ Това заяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Тя обясни, че според представително проучване на Международния репутационен институт, проведено в края на август тази година, 70% от българите, оценяват много високо пивото като продукт. А като негово най-голямо предимство посочват голямото разнообразие на вкусове и стилове бира, натуралността на напитката и значението й за социалния живот и общуване на хората.   

Менюто

Първата оценка за предястието бе положителна, не само от страна на сомелиера, но и от гостите на вечерята. Плътният, но нежен вкус на сьомгата и авокадото, идеално се допълниха от горчивото светло пиво, което прочистваше небцето и оставяше след себе си леко тръпчив вкус. Сетивата бяха предизвикани.

Второто предястие, подбрано от шеф-готвача, бе червено ризото с горгонзола и мента. Яркият червен цвят на ориза с парченца червено цвекло контрастираше, както визуално, така и вкусово с италианското меко плесенно сирене със зеленикав оттенък. Към него бе предложена вайс бира – леко мътна и много вкусна с дъх на банан. Тази бира като че ли стана фаворит на дамите, присъстващи на вечерята, а според някои от тях плодовата нотка на пивото по-скоро напомня череша. Отлична оценка и за този избор.

Основното ястие бе голямата изненада, поне според екипа ни. Свинско филе върху пюре от ябълка, джинджифил и спанак бе поднесено с червена и тъмна бира. Карамеленият силен вкус на тези бири бяха много подходящи за месото. Но не то, а пюрето от ябълка с джинджифил грабна вниманието със своя изключително фин, необичаен и запомнящ се вкус и послевкус.

Най-тъмната – бок бира, направена по оригинална рецепта с изцяло тъмни малцове, бе поднесена с десерта смокинов тарт Татен. Силният карамел с нотки на кафе на бирата бе омекотен от нежната смокиня, поднесена върху канапе от сирене и хрупкаво печиво.

Ето така изглеждаше тази наистина перфектна, дори и от гледна точка на организацията, вечеря, която показа и доказа колко стойностни са българските бири и какви изящни кулинари има у нас. Такава бе и крайната оценка на испанския гост – българските бири са много добре произведени и с изчистен вкус.


*Съюзът на пивоварите в България е представителната организация на производителите на бира в страната.  От 1 юли 2008 г. българският съюз е член на "Пивоварите на Европа" - гласът на пивоварната индустрия в Европа.

**Евро-Ток България  е част от Евро-Ток Интернационал –официален консултант на Европейската комисия в областта на храните. Евро-Ток България беше избрана за страна вицепрезидент на международната организация. Усилията са насочени в няколко основни посоки – създаване на позитивно отношение към храната и здравословното хранене при децата, развитие на българските кулинари, издирване и съхранение на автентичното кулинарно наследство на България и др. Всяка година се организира Общоевропейски ден за здравословно хранене и готвене заедно с деца.

Снимка: Pixabay.com


Тагове: бира, храна
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg