EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Субсидиите при германския ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Субсидиите при германския ток

mail07:40 | 18.02.2013прегледи 295 коментарикоментари 0


Германия знае как да спре ръста на цените на енергоносителите. Решението е добро за крайните потребители, но може да се натъкне на съпротивата на 16-те федерални провинции, които имат последната дума.
След продължителни спорове министрите на околната среда и на икономиката - Петер Алтмайер и Филип Рьослер - се договориха как да се сложи край на постоянното покачване на цените на енергоносителите. Предложението им изглежда така: субсидиите за екологичната енергия да бъдат замразени на сегашните им равнища до края на 2014 година, след която те ще могат да се покачват с не повече от 2,5 процента годишно. Освен това се предвижда новите, но и вече съществуващите соларни и вятърни паркове да допринесат за намаляването на разходите за добив на екологичен ток. А на по-енергоемките производства ще бъдат наложени по-високи цени.

На ход са законодателите

И двете министерства са единодушни, че са наложителни промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, за да се намалят разходите за разширяването на този сектор. Общо до 2014 г. трябва да бъдат спестени 1,86 милиарда евро. Според министър Рьослер това е един много добър модел, а всеки, който не го приема, ще трябва да поеме политическата отговорност за високите цени на електроенергията, допълва той.
Първоначално министърът на икономиката бе срещу плановете на Алтмайер с аргумента, че предложенията съдържат големи правни рискове, не представляват истинско решение и най-вероятно ще се натъкнат на голяма съпротива от страна на федералните провинции. В крайна сметка обаче бе постигнато споразумение и сега топката е в полето на отделните федерални провинции, които трябва да го одобрят.

"Спирачката" на Алтмайер

Най-много спорове в последните седмици породи представената от Петер Алтмайер "спирачка" на енергийните цени. Както вече стана въпрос, тя предвижда да бъдат замразени субсидиите за новите енергийни източници и да бъдат наложени по-високи цени на големите потребители на енергия от слънчеви или вятърни централи.

Становището на еко-министерството е, че нарастването на енергийните цени се дължи на регламента, съгласно който всички потребители си разделят разходите за разширяването на мрежата от възобновяеми енергийни източници. Става дума за разликата между пазарната цена и цената, която държавата гарантира на собствениците на соларни и вятърни паркове, както и на инсталациите за био-газ в следващите 20 години.

От началото на годината тази субсидия се увеличи от 3,6 на 5,3 цента за киловатчас. Оттук следва, че при потребление от 3 500 киловатчаса едно средно домакинство в Германия плаща точно 185 евро за насърчаване на възобновяемите енергийни източници. От тях най-скъпо излиза на крайните потребители удоволствието да ползват слънчева енергия, при която ставките са най-високи. Това обаче не пречи слънчевите колектори да превземат нови и нови пространства по покривите на сградите и свободните площи./Дойче Веле

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg