EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Строителството в Германия запада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строителството в Германия запада

mail07:35 | 18.09.2023прегледи 545 коментарикоментари 0


Кризата в сектора на жилищното строителство в Германия продължава да се задълбочава. Това показват заключенията от най-новото проучване на мюнхенския институт "Ифо" (ifo). 

При допитване, проведено през август, 20,7 на сто от анкетираните строителни компании са съобщили за прекратени проекти за жилищни сгради, докато при проучване през юли това са обявили 18,9 на сто от фирмите. 

"Анулираните поръчки, свързани с жилищно строителство, са достигнали нов максимум през миналия месец. Не сме виждали нещо подобно, откакто това изследване започва да се провежда през 1991 г. Несигурността на пазара е огромна", посочва Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в "Ифо".

"В резултат на бързото покачване на разходите в строителния сектор и значително по-високите лихвени проценти, много проекти, които все още бяха печеливши в началото на 2022 г., вече не са жизнеспособни. Да не говорим за намаляването на субсидиите заради по-строгите енергийни регулации, което също натоварва строителите", според Волрабе.

Все повече строителни компании в Германия изпитват затруднения. Въпреки че някои от тях все още изпълняват голям брой поръчки, цели 44,2 на сто от анкетираните през август фирми посочват, че не са получили нито една. През юли делът на тези компании е бил 40,3 на сто. При проучване, проведено през август м.г., само 13,8 от участващите строителни компании са се оплакали от липсата на поръчки. 

"Някои компании вече се борят, за да не потънат", отбелязва Волрабе.

В момента 11,9 на сто от фирмите за жилищно строителство отчитат финансови затруднения, сочат още данните от проучването. Това е най-високият подобен дял от над 30 години. Повечето компании се опасяват от по-нататъшен спад на бизнеса си през идните шест месеца.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg