EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Стотици работници получават компенсация заради кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стотици работници получават компенсация заради кризата

mail10:44 | 05.02.2010прегледи 681 коментарикоментари 0


355 работници, заети в общо 14 фирми на територията на Бургаска област, ще получат компенсации, тъй като работното им време е намалено наполовина, съобщава електронното издание Burgasinfo. Това става възможно благодарение на министерско постановление от миналата година, което предвижда компенсация за фирми, изпитващи затруднения заради кризата. Компенсации ще получат служителите в пет фирми от хасковския регион.
Одобрените от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Бургас 14 предприятия са в икономическите сектори „индустрия” и „услуги”. Целта на постановлението е да подпомогне работодателите да задържат персонала си в период на затруднение, като компенсира служителите, работещи на непълен работен ден с максималната сума от 120 лв., за период до 4 месеца.
Общата сума,  от която имаха възможност да се възползват работодателите от област Бургас, е 179 520 хил. лв. Те трябваше да подадат документи в общинските бюра по труда, които документи да бъдат разгледани и оценени от Съветите за развитие към тези бюра, след което предоставени за оценка и утвърждаване от Областната комисия по заетост. Сред критериите, на които е трябвало да отговарят фирмите, за да получат компенсациите са: да са установили  непълно работно време за период не по-кратък от два месеца, както и да нямат публични задължения.
За сумата, предвидена за Област Бургас, документи са подали четиринадесет /14/ работодатели: двама /2/ - Айтос, девет /9/ - Бургас и трима /3/ от Поморие, като общият брой на подадените от служители и работници декларации за компенсации е триста петдесет и пет /355/, а средствата, които ще получат 99 912 хил. лв. Дейността, която развиват кандидатстващите фирми е характерна и специфична за региона – туризъм, винарство, селско стопанство.
Сумата, която ще бъде разпределена в хасковския регион по линия на компенсации за непълно работно време на служителите, е 65 242 лв., съобщава електронното издание Haskovo.info. На заседание на  Комисията по заетостта към Областна администрация Хасково са определени пет от общо седем фирми, кандидатствали за изплащане на компенсации за непълно работно време на своите служители в резултат на икономическата криза.
Членовете на Комисията по заетостта са изготвили мотивирано предложение до изпълнителния директор на Агенцията по заетостта да бъде разпределен допълнителен финансов ресурс за областта в размер на 13 402 лв., за да бъдат финансирани всички постъпили декларации на работници и служители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165