EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Старт на предпроектно проучване за хъб "Балкан"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Старт на предпроектно проучване за хъб "Балкан"

mail07:05 | 18.03.2018прегледи 7981 коментарикоментари 0


Договор с изпълнителя за изготвяне на предпроектното проучване за газоразпределителния център в България бе подписан в четвъртък. Така продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на европейския газоразпределителен център "Балкан", който ще спомогне за енергийната сигурност в Югоизточна Европа.

В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова „Булгартрансгаз“ ЕАД и избраният консорциум подписаха договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб „Балкан“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Преди месеци Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро (половината от предвидената обща стойност) по Механизма за свързване на Европа. Стойността на подписания договор е в общ размер на 2 327 437 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД „АФ-ЕМГ Консулт“. В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.

Предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точният бизнес модел и ще оцени рисковете от изпълнението на проекта, ще даде възможност да се финализира регулаторната рамка и структурата на неговото финансиране. Проучването ще анализира всички макроикономически, социални и екологични аспекти за реализация на концепцията. С резултатите от изследването „Булгартрансгаз” ЕАД ще може да определи окончателните параметри по проекта, които ще бъдат основа за последващите фази - инженеринг и строителство. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта.

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България предвижда в района на град Варна да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране. В същото време се очаква в тази точка да се организира и пазар на природен газ (хъб), където всеки пазарен участник би могъл да извършва сделки на пазарен принцип. В контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, изграждането на газов хъб е в унисон с проектите от Южния газов коридор и с тези, свързани с плановете за развитие на газовата инфраструктура в Европа, с цел подобряване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на доставка на природен газ. Проектът е в съответствие и с нуждите на региона, идентифицирани от Групата на високо равнище за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), както и от Европейската стратегия за Енергиен съюз.


Тагове: хъб, проучване
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg