EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕПИК&Оман&Gemcorp - българска следа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕПИК&Оман&Gemcorp - българска следа

mail07:35 | 26.10.2014прегледи 5292 коментарикоментари 0


В изявление БНБ съобщава, че на 24.10.2014 г. в БНБ е проведена среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp. На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ. От страна на БНБ бе напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г. БНБ припомняме, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ. От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

Новото име, което се появява сред потенциалните инвестотори на КТБ, е  Gemcorp. Това е финансова компания, специализирана за вложения в нововъзникващи пазари. Тя е базирана в Лондон. Управляващ мениджър на компанията е Атанас Бостанджиев. Той е бивш партньор в Goldman Sachs, а доскоро бе изпълнителен директор на VTB Capital – във Великобритания. Преди това той е бил изпълнителен директор на Merrill Lynch. Има бакалавърска степен по Политика, Банково дело и финанси от George Washington College. През лятото на тази година Бостанджиев напусна най-голямата руска инвестиционна банка VTB, която притежава около 10% от акциите на КТБ.
 

Съдбата на банка "Виктория"

Преди седмица стана ясно, че Банк Российский кредит иска да придобие 100% от капитала на Търговска банка "Виктория" (част от групата на Корпоративна търговска банка). Руската банка е внесла писмо за намерение в Министерството на финансите (МФ), Българската народна банка (БНБ) и в банка "Виктория". Писмото е с входящ номер на МФ 17-00-271/17.10.2014г. В него се изразява готовност за стартиране на процедура и започване на преговори за придобиването на собствеността на ТБ "Виктория" ЕАД (бивша "Креди Агрикол България" ЕАД). Мениджмънтът на руската банка декларира, че е в готовност незабавно да изпълни всички указания и изисквания на БНБ за започване на преговори по покупката на "Виктория", както и да представи гаранции за намеренията си. Към писмото са приложени няколко документа, сред които за легитимация на дружеството (актуално състояние) и финансови отчети към 31 декември 2013 г. и към 30 юни 2014 г.
Мениджърите на Банк Российски кредит заявяват още и своите трайни инвестиционни намерения в областта на банковия, финансов и капиталов пазар в България.
"Ние проявяваме последователен и траен интерес към банковия и капиталов пазар в България и много бихме се надявали за съществуването на потенциална възможност за наше участие в него", се казва още в писмото.
Очакваме вашето решение и декларираме своята готовност за среща и дискусия по въпроси, относно потенциалната възможност за покупка на ТБ "Виктория", както и предприемане на незабавни действия съобразно вашите препоръки и указния, се казва в заключение в депозираното вчера писмо за намерение на Банк Российский кредит.
Банк Российский кредит е създадена през 1990 г. Тя се развива като класическа инвестиционна банка. От 2008 г. е в топ 20 на водещите организации на облигационни заеми в рубли. Член е на руската фондова борса и на Националния депозитар, има акредитация във фондовата секция на Московската междубанкова валутна борса.
Петнадесет банки са заявили интерес към различни обособени части от продавания от квесторите на затворената търговска банка "Виктория" кредитен портфейл. В средата на октомври изтече срокът за подаване на предварителни оферти за продавания на части кредитен портфейл на банката, която е дъщерна на също затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ). Само трите банки, предложили най-висока цена за всеки от сегментите, ще бъдат допуснати за извършване на физически преглед на документацията по избрани от тях кредити. Кредитният портфейл на "Виктория" е разделен на обособени части по сегменти – големи и средни корпоративни клиенти (79.81 млн. лв.), малък бизнес (16.86 млн. лв.), жилищни ипотечни кредити (88.57 млн. лв.), потребителски заеми с ипотека (5.38 млн. лв.), отделно потребителски, овърдрафт и кредитни карти (13.05 млн. лв.).


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868