EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спряха сделката за новите правителствени самолети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спряха сделката за новите правителствени самолети

mail18:01 | 05.08.2009прегледи 403 коментарикоментари 0


airplane_lПравителството ще прекрати договора на предишния кабинет за закупуване на лизинг на два правителствени самолета, съобщи транспортният министър Александър Цветков, цитиран от News.bg. Той заяви, че материалите за сделката на предишното правителство за двата правителствени самолета ще бъдат изпратени в прокуратурата.
Министърът обясни, че са допуснати нарушения в процедурата за обществената поръчка за двата самолета.
Имало е постъпило предложение за нови самолети от същия тип при по-ниска цена, но реакция не е последвала и е сключен договор с посредническа фирма за два самолета втора употреба на лизинг на обща стойност 109 млн. долара.
В същото време тези самолети не отговарят на предварително заложените критерии - не могат да осъществяват междуконтинентални полети без спиране за презареждане, нямат необходимото оборудване. За сравнение Цветков посочи, че 42 млн долара е била цената за един самолет от същия тип.
Сделката е сключена за два самолета по над 44 млн. долара плюс 10 млн. долара за лизинга - тоест за два самолета втора употреба около 110 млн. долара. Освен това в бюджета на министерството не е предвидено финансиране на лизинговите вноски, съобщи още министърът.
В 5-дневен срок министерството на транспорта трябва да погаси вноската в противен случай договорът може да бъде развален. Следващата вноска е 2,8 млн. лв. и е дължима в петък, изтъкна Цветков. Министерството не разполага не разполага с бюджетни средства за погасяване на следващата вноска, категоричен е министърът.
Министърът на транспорта съобщи още, че е възложил изготвянето на анализ за целесъобразността от авиоотряд 28 - екипът, обслужващ правителствените самолети. Той осъществява средно по 25 полета на година, а авиоотрядът е от 90 души и годишната му издръжка е 7 млн. лв., отбеляза министърът.
По думите му скоро време доставки на нови самолети за правителството не се предвиждат. „Няма пари за нови самолети, така че правителството ще лети по други начини", допълни и финансовият министър Симеон Дянков. Той поясни още, че лизинговите договори могат сравнително лесно да бъдат разваляни.
Няма неустойки, загубата е в платеното до прекратяването на договора, обясни финансист №1.
Досега по сделката за двата самолета са платени над 14 млн. лв. , допълнително е платено обучение на пилотите в размер на над 800 хил., лв. съобщи Александър Цветков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg