EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спецкомисия ще проверява фалшиви болнични

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спецкомисия ще проверява фалшиви болнични

mail11:33 | 24.10.2017прегледи 9942 коментарикоментари 0


Правим последен опит - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде „Фокус“.

„След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове“, обясни Борисов. „В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, заяви Борисов.

Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря.  „Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат реално тези хора, които са болни заради тези, които мамят. Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Разпоредили сме проверки по всичките тези компании“, заяви Борисов.

„Предлагам министерството да не прилага тази мярка докато не се опитаме месец - два, дали ще се справим. Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари“, каза още премиерът.

Борисов заяви, че има предложение от опозицията тези дългове да бъдат платени. „Приемаме, че ще ги платим и след 2 години пак ще бъдат 500 млн.лв. И всички казват, че няма промяна в здравеопазването. 4 млн. лв., видяхте клиники в „Пирогов“ всички ги харесаха. А 4,5 млрд. лв. не могат да се видят къде са. Затова като тръгнахме по системата ето ти – половин милиард тука с инвалидните пенсии, още 1,8 млрд. лв. Извинявайте, ама това огромни пари“, коментира Борисов.

„В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Но за това днес ще продължим в 11.00 и нещо по тази тема. Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не тогава ще отидем на такива мерки“, допълни Борисов. По думите му това трябва да е култура на всички, всеки доктор като се подписва за болничен да знае, че ощетява останалите граждани.

„Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични се ощетяват всички и накрая сметката става огромна. Спираме докато не видим дали ще ни проработят мерките“, уточни премиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg