EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спад на британското автомобилно производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на британското автомобилно производство

mail14:04 | 03.02.2020прегледи 1178 коментарикоментари 0


Производството на автомобили в Обединеното кралство се понижи за трета поредна година през 2019, достигайки най-ниско ниво от близо десетилетие насам, в резултат на отслабеното вътрешно потребителско и бизнес доверие и на по-сдържаното търсене от задграничните пазари, показват данни на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Производството на автомобили през 2019 година се сви с цели 14,2% до 1,3 милиона бройки, което е най-ниското ниво от 2010-а година насам. Само в рамките на последния месец на изминалата година британското автомобилно производство се понижи с 6,4 на сто.

Спадът на производството на автомобили в Обединеното кралство до най-ниското ниво от почти десетилетие е сериозно притеснително, отбеляза изпълнителният директор на SMMT - Майк Хоус.

В рамките на 2019 г. производството за вътрешния пазар се понижи с 12,3%, това за чуждестранните пазари - с 14,7%, като 81% от произведените автомобили бяха за износ - в голямата си част в посока на останалия Европейския съюз.

Въпреки че доставките за останалите 27 страни членки на ЕС намаляха с 11,1% през миналата година, единния блок остана най-важният пазар в британския автомобилен сектор, като делът му за износа на автомобили от Обединеното кралство нарасна с два процентни пункта до 54,8%.

SMMT посочи, че факторите, влияещи върху производството на автомобили във Великобритания, са били отслабеното потребителско и бизнес доверие у дома, по-бавното търсене на ключови пазари в чужбина, редица значителни промени на произвежданите модели и тенденцията на отказ от дизелови автомобили в цяла Европа.

Спирането на британските фабрики през пролетта и есента на 2019 година, което имаше за цел да смекчи евентуалните проблеми, произтичащи от очакваното напускане на Великобритания от ЕС първа на 29-и март и след това на 31-ви октомври, също оказаха значителен негативен ефект върху автомобилната индустрия на острова.

Независимо от това, 2019-а се оказа добра година за производство на автомобили с алтернативно гориво и на тези в по-лимитирани серии, като тяхното производство нарасна съответно с 34,7% и 16,2%.

Автомобилната асоциация SMMT понижи и очакванията си за производството на автомобили за 2020-а година до 1,27 млн. броя спрямо предишна прогноза от миналия за ноември за 1,32 млн. броя.

Инвестициите през миналата година в сектора бяха с около 60% по-ниски от средните за предходните седем години, отбеляза SMMT и допълни, че трябва да се направи повече, за да се насърчат инвеститорите в чужбина да инвестират във Великобритания.

Автомобилната лобистка организация също така призова за постигането на амбициозна сделка за свободна търговия между Великобритания и ЕС, която да стимулира конкурентоспособността, растежа и просперитета.

Обединеното кралство и ЕС трябва да започнат двустранни търговски, вероятно през март, след излизането на Лондон от съюза на 31-ви януари.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903