EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спад на бизнес активността в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на бизнес активността в еврозоната

mail15:40 | 26.10.2020прегледи 411 коментарикоментари 0


Бизнес активност в еврозоната се сви през октомври до 4-месечно дъно, тъй като втората епидемична вълна на коронавирус доведе до връщане обратно на част от рестриктивните мерки, което засега силно сектора на услугите. Това показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през октомври до 49,4 пункта от 50,4 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от 4 месеца насам. Това връщане на индекса обратно под важното водораразделно ниво от 50 пункта означава свиване на икономическата активност.

Спадът на активността в сферата на услугите е в основата на това понижение, като съответният PMI индекс  се влоши през октомври 46,2 пункта от 48,0 пункта месец по-рано.

"Еврозоната е изложена на повишен риск от т.нар. "двоен" икономически спад (W-образно икономическо развитие), тъй като втората вълна от коронавирусни инфекции доведе до нов спад в бизнес активността“, отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенцията IHS Markit.

"Проучването също така показва две икономики, като промишлените производители се радват на най-бързия растеж от началото на 2018 г., тъй като поръчките се повишават на фона на нарастващото глобално търсене, но засилването на ограниченията във връзка с Covid-19 оказва все по-голямо негативно влияние върху сектора на услугите, воден от отслабване на търсенето в силно засегнатата от коронавирса хотелиерска индустрия", допълни той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg