EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Социален срив заплашва Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Социален срив заплашва Гърция

mail11:40 | 11.01.2011прегледи 606 коментарикоментари 0


Правителството в Атина се опасява от социален взрив и от вероятността недоволството на обществото да излезе извън контрол, тъй като стачките и протестите в страната не стихват, съобщават вестниците днес.
В. "Вима" твърди, че стотици граждани масово отказват да плащат магистрални такси, тъй като се противопоставят на събирането на таксите от частниците, които ръководят пунктовете и които са натоварени и с разширяването и поддържането на магистралите в Гърция. В края на миналата седмица разгневени гърци окупираха 19 пункта за събиране на магистрални такси.
Градският транспорт също може тотално да бъде парализиран заради продължаващите протести на работещите. Билетите на градския транспорт скачат от 1 февруари.
Поскъпването ще е до 40 на сто.
В. "Етнос" цитира транспортния министър, който призовал стачкуващите да не показват "юмрук на обществото".
На фона на общественото недоволство всички издания предупреждават, че днес е критичен тест за дълга на страната, след като държавата емитира облигации с шестмесечен падеж и се надява в хазната да постъпят 1,5 млрд. евро. Пуснатите на търг облигации се приемат като важен тест за доверието на финансовите пазари към Гърция.
Гърция обяви, че иска тази година да се върне на пазарите на облигации, но спредът по 10-годишните облигации достигна тревожното равнище от 1001,1 базисни пункта на фона на подновените опасения, че някои страни от Европейския съюз имат затруднения да изплащат дълговете си.
В. "Нафтемборики" пише, че пазарите настояват за решения от еврозоната и че растящият натиск тласкал все повече Португалия да поиска помощ от партньорите си в ЕС и МВФ, въпреки че Лисабон и Брюксел опровергавали тази вероятност.
В. "Кердос" смята, че въпреки тези уверения, Брюксел все пак подготвял меморандума за предоставяне на финансова помощ на Португалия, тъй като тя била следващата жертва от ефекта на доминото на дълговата криза.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg