EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София проучва опита на Виена за отпадъците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София проучва опита на Виена за отпадъците

mail14:10 | 16.03.2016прегледи 917 коментарикоментари 0


Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заедно със зам.-кмета по екология Мария Бояджийска и изпълнителния директор на Топлофикация-София Георги Беловски, имаше среща с виенския си колега д-р Михаел Хойпл. Фандъкова е на работно посещение във Виена заедно с експерти от Столична община.

По късно днес кметът на София Фандъкова ще посети най-новата инсталация на Виена за изгаряне на отпадъци Пфафенау, както и инсталацията Шпителау, която се намира в гъсто населен район в централната част на австрийската столица. Възможността да разгледат двете инсталации имаха и граждани от район „Сердика“, които са във Виена заедно със столичния кмет.

Столичната община ще поиска и съдействие при разработването на цялостна енергийна стратегия на София, която е част от прилагането на зелени политики за намаляване на потреблението на енергия и намаляване на вредните емисии.

Ветеранът Фльотцерщайг - заобиколен от зеленина

Заводът за изгаряне на отпадъци Фльотцерщайг се намира в 16-ти виенски район и е заобиколен от градини и къщи. Тук от изгарянето на 200 000 тона битови отпадъци в три пещи се добиват годишно приблизително 470 000 МВтч топлинна енергия и 50 000 тона железен скрап, пепел, шлака и филтърен кек.

Това е първата инсталация във Виена за изгаряне на отпадъци – пусната е в експлоатация още през 1963 г. От 1985 г. е в структурата на виенското енергийно дружество Виенска енергия. Последователно са инсталирани нови филтри, които отговарят на последните технологии, направени са и други технически подобрения. Така ветеранът на повече от 50 години не отстъпва по блясък на модерните си събратя – емисията на вредни вещества е много далеч под допустимите норми.

Инсталация за изгаряне на отпадъци Пфафенау

Инсталацията за изгаряне на отпадъци Пфафенау се счита за една от най-модерните в Европа и в нея са инвестирани 220 милиона евро. Пусната е в експлоатация през септември 2008 г. Планирането започва през 2002 г. и за две години е приключена ОВОС, през 2005 г. е възложена обществената поръчка и през март 2006 г. започват строителните работи. Само за две и половина години е изграден инсинератор по съвременни технологии.

Заводът се намира в 11-ти виенски район Симеринг, в една сграда с инсталацията за производство на биогаз „Биогаз Виена“, както и в непосредствена близост до Главната пречиствателна станция за отпадни води и до завода за изгаряне на опасни отпадъци и шлака Симерингер Хайде.

В Пфафенау изгарянето става по екологичен начин като същевременно се произвежда топлина и ток за виенските домакинства. Това е най-новата инсталация за преработване на боклук във Виена. Годишно тук се изгаря ок. 250 000 т. боклук от югоизточните квартали на австрийската столица. Така се добива енергия, която е достатъчна за осигуряването на 65 ГВтч екологичен ток за ок. 25 000 домакинства и 410 ГВтч екологична топлинна енергия за ок. 50 000 домакинства. Освен това заводът произвежда и енергията, необходима за функционирането му.

Той разполага с две пещи с четиристепенна инсталация за филтриране на димен газ. Тя се състои от електрически филтър, двустепенни мокри скрубери, филтър с активен въглен и инсталация за отстраняване на азота. Пречистеният газ се отвежда в атмосферата от 80-метров комин.

Дневно тук пристигат около 200 сметосъбиращи машини на виенския отдел по чистотата 48 и изсипват боклука в бункер с обем 18 000 м3. Два механични хващача го подават към двете пещи, които на час изгарят 32 т отпадъци при температура 850 градуса. Горещите газове от този процес се превръщат в пара, която задвижва турбина за производство на ток, а остатъчната пара чрез топлообменник се превръща в топлинна енергия. Така се оползотворява ок. 76% от съдържащата се в боклука енергия.

Инсталациите за изгаряне на отпадъци са част от структурата на общинското енергийно дружество Виенска енергия ООД. Те не просто произвеждат екологична енергия, а са и важна част от цялостното управление на виенските отпадъци.

От 2004 г. в Австрия влезе в сила забрана за депониране на необработени битови отпадъци. След налагането на тази мярка експертите предложиха два варианта за справяне със ситуацията: изграждане на заводи за изгаряне на боклука или механично-биологични съоръжения. Днес термичното третиране се оказва от изключително значение за Виена. В заводите за изгаряне на отпадъци замърсителите се унищожават с максимална ефективност и се намалява обемът на отпадъка за депониране на сметища. Процесът на горене се следи и вредното въздействие върху околната среда се избягва чрез усъвършенствана технология за пречистване на отработените газове.

Четирите виенски инсталации за изгаряне на отпадъци Шпителау, Пфафенау, Фльотцерщайг и Симерингер Хайде оползотворяват годишно около 900 хиляди тона боклук, опасни отпадъци и шлака. Получената при това топлинна енергия от ок. 1,5 млн. МВтч годишно се подава към топлопреносната мрежа.

Вредните емисии в инсталациите за изгаряне на отпадъци на Виенска енергия ООД имат стойности с около 90% под допустимите норми и по този показател дружеството е водещо в световен  мащаб.

Във Виена отпадъците се събират разделно и по възможност се рециклират. В града са разположени общо 400 000 контейнера за разделно събиране на хартия, стъкло, биологични отпадъци и боклук, който не може да се преработва.

Виенският енергиен модел

Дружеството Виенска енергия тръгна чрез т.нар. Виенски модел по един път, който се оценява високо от международната експертна общност и показва как голям град като Виена може да има ефективно енергоснабдяване.

Същността на Виенския модел се корени в спестяването на първична енергия чрез използване на отпадъчната топлина. Чрез Виенския модел и неговите компоненти годишно се ограничава отделянето на до 3 млн. тона CO2. Получената при производството на електроенергия в топлоцентралите отпадъчна топлина се използва за централно отопление. Тази когенерация дава възможност за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия при максимално оползотворяване на енергийното съдържание на горивата, а ефективността се покачва от 40 на 86%.

Прилагането на тази високоефективна когенерация предполага наличието на мощна отоплителна мрежа – във Виена тя е с дължина приблизително 1200 км и снабдява 350 000 жилища и повече от 6500 промишлени обекта с централно парно. Около една трета от енергията в тази мрежа се подава от заводите за изгаряне на отпадъци.

Ключови елементи на Виенския модел:

* Комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия чрез когенерация.

* Използване на енергия от термичната преработка на отпадъци.

* Увеличено използване на възобновяеми енергийни източници.

* Цялостна енергийна консултантска услуга за повишаване на ефективността.

* Децентрализирани форми на добив на енергия като домашни соларни фотоволтаични системи и комбинирани технологии за слънчева и геотермална енергия (Зелена топлина).

Снимки от срещата при Виенския кмет: ©Eurocomm PR


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896