EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Случаят с мечката-стръвница все по-заплетен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Случаят с мечката-стръвница все по-заплетен

mail14:30 | 17.07.2010прегледи 2083 коментарикоментари 4


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” категорично възразява срещу становищата, че популацията от мечки е нараснала много и е станала нетърпима. Коалицията смята, че спешно трябва да бъде отстранена истинската мечка убиец и инцидентите с нея да се прекратят, се казва в съобщение за медиите.
Коалицията  възразява и срещу внесения законопроект за изменение на Закона за лова, с който се предвижда изключенията за отстрел на мечки да се дават от Министерство на земеделието и храните, както заяви депутатът от ГЕРБ Николай Мелемов пред радио „Фокус” – Смолян. Това ще позволи единствено на някои ловци да се хвалят с трофей от мечка, какъвто иначе няма как да придобият, защото мечките са защитен животински вид.
Според коалицията „За да остане природа в България” няма данни мечата популация да е нараснала драстично в последните 10 години, както твърдят местни политици. През 2007-2008 г. имаше богата жълъдова реколта, поради което по-висок процент малки мечета са оцелели и сега търсят място за заселване. Това обаче е природна ситуация, която се повтаря на няколко години и инцидентите в Родопите нямат нищо общо се нея.
И двете злополуки в Родопите най-вероятно са причинени от една-единствена свръхагресивна мечка и причината тя все още да се разхожда на свобода са действията на местните полицейски органи.
Веднага след първия инцидент в Родопите служители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) са взели космени проби от мечите лежанки непосредствено до първия инцидент и от косми от нарочената за стръвница и по-късно застреляна женска мечка с малко мече. Те са били предоставили за генетичен анализ на  експерти на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. Генетичният анализ е показал, че това са 100% различни индивиди.
Полицията обаче не е събрала мечи косми от злополуката, за да може тези проби да се анализират заедно с другите. Липсата на такива проби не е позволила да се покаже веднага след отстрела на женската дали със сигурност е била отстреляна правилната мечка. След втората злополука обаче е почти сигурно, че виновната мечка стръвница е останала на свобода.
Истинската конкретна причина за продължаващите инциденти е абсолютно неадекватното поведение на местните полицейски органи, заради които една агресивна мечка е все още на свобода, предупреждават природозащитниците.
В конкретния случай възможните причини мечката да е станала агресивна са:
• Интензивно предоставяне на храна от хора на мечките – сметища около селата, достъпни градини с храна и др. Така мечките свикват с човешкото присъствие и не изпитват страх.
• Да е млада мечка, чиято майка е убита от бракониери и не е научена да се пази от хората.
• Да е мечка, ранена от бракониери.
Научните изследвания показват, че нападенията не се причиняват от по-голяма или малка численост на мечките, а от промяната на условията им за живеене заради неправилни действия на хората.


 
Коментари
 
фтннтвнвмнвмнмн - 17-07-2010 г. 13:06:16

Завържете тези защитници в гората за да им дойде акъла, ще ги питам тогава ще ръсят ли тъпотии!!!!

MANHATTAN13 - 17-07-2010 г. 17:19:04

Ima li zna4enie pri4inata da ni razkasvat me4kite? Tya e po-vazhna ot zhivota na horata????? Za6titnicite na me4kite zhiveyat sigurno daleko ot naselenite s tyah mesta. Da postoyat den-dva na tova myasto, kadeto sa ubili zhenata,dokato doydat i gi srafat me4kite i 6te razberat..... pri4inata

Ivan - 22-07-2010 г. 10:51:50

Хора много, мечки малко. Колко хора загиват от животни и колко от ръката на хора! А в дадения случай няма загинал.

Ицо - 23-07-2010 г. 10:22:26

Ами случаите на нахапани хора от кучета ? Ама не сме избили всички кучета, нали. А кучетата щъкт из градовете. Докато Мечките си ходят из гората и хората са тези които се натрапват там. Който ходи в гората - да си се пази и да си поема риска. Ами джигитите с бързи коли които убиват хора по пътищата ? Дайте да разстреляме всички с мощните коли и със джиповете - това ми се вижда МНОГО по-разумно от убиването на мечки.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg