EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Слаб ръст в търговията на дребно в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаб ръст в търговията на дребно в ЕС

mail07:35 | 08.03.2024прегледи 444 коментарикоментари 0


Обемът на търговията на дребно расте с 0,3 на сто в ЕС, както и с 0,1 на сто в еврозоната през януари 2024 г. спрямо декември 2023 г. Това сочат най-новите първоначални, сезонно коригирани данни на европейската статистическа агенция Евростат.

През декември, отново на месечна основа, обемът на търговията на дребно намаля и в ЕС, и в еврозоната - съответно с 0,7 на сто и 0,6 на сто. На годишна база през януари т.г. спрямо януари 2023 г. продажбите на дребно се понижават с 0,6 на сто в ЕС и с 1 на сто в еврозоната.

В България продажбите на дребно през януари спрямо декември се повишават с 0,3 на сто, след като през декември спаднаха с 0,7 на сто.

През първия месец на 2024 г., отнесено към същия месец на 2023 г., родните продажби на дребно започват годината със спад от 0,1 на сто. За сравнение през декември те нараснаха с 0,8 на сто. Януари е първият месец, в който продажбите на дребно в България отслабват на годишна база, от април 2023 г.

Разгледано по сектори, българските продажби на дребно на месечна основа растат с 6,3 на сто при хранителните продукти, алкохолните напитки и тютюневите изделия. По отношение на растежа на продажбите на дребно в този сектор, страната ни е на първо място в ЕС през януари.

За същия период продажбите на дребно на нехранителни продукти са надолу с 0,6 на сто, а тези на автомобилните горива в специализираните магазини се сриват с 13,1 на сто. По отношение на продажбите на автомобилни горива, по-значителни намаления за съответния месец в ЕС регистрират само Словакия (-17,7 на сто) и Словения (-15,8 на сто).

Месечно сравнение по сектори на търговията на дребно и по страни членки

В Евросъюза обемът на търговията на дребно през януари спрямо декември расте с 0,8 на сто при храните, напитките и тютюневите изделия, с 0,1 на сто при нехранителните продукти (с изключение на автомобилните горива), както и с 1,2 на сто при продажбите на автомобилните горива в специализирани обекти.

За същия период в еврозоната обемът на търговията на дребно се повишава при храните, напитките, тютюна с 1 на сто, при автомобилните горива в специализираните магазини с 1,7 на сто, но спада при нехранителните стоки (без автомобилни горива) с 0,2 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-високите месечни увеличения на общия обем на търговията на дребно регистрира Люксембург (+7,6 на сто), Румъния (+3,8 на сто) и Кипър (+1,5 на сто). На другия края на скалата, с най-рязко отслабване на продажбите на дребно, през януари са Естония (-2,6 на сто), Словакия (-1 на сто) и Латвия (-0,8 на сто).

Годишно сравнение по сектори на търговията на дребно и по страни членки

През януари 2024 г. в сравнение със същия месец на предходната година в ЕС обемът на търговията на дребно намалява при сектора на храните, напитките, тютюна с 0,2 на сто, при нехранителните продукти (с изключение на автомобилни горива) с 1 на сто и при автомобилните горива с 0,4 на сто.

В еврозоната през януари 2024 г. на годишна база обемът на търговията на дребно спада с 0,6 на сто при хранителните продукти, напитките и тютюна и с 1,4 на сто при нехранителните стоки (без автомобилни горива).

Повишение се отчита при продажбите на дребно на автомобилни горива в специализирани обекти - с 0,8 на сто.

Най-голямо годишно увеличение на продажбите на дребно през януари се наблюдава в Люксембург (+7,2 на сто), Румъния (+6,7 на сто) и Дания (+5,9 на сто). Противна на тях продажбите спадат най-рязко в Естония (-6,7 на сто), Белгия (-3,8 на сто) и Финландия (-2,9 на сто).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg