EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Скептицизъм към 4-дневна работна седмица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скептицизъм към 4-дневна работна седмица

mail13:09 | 17.06.2020прегледи 476 коментарикоментари 0


Скорошно проучване, проведено от The Harris Poll, установи, че 82% от работещите американци биха предпочели по-дълги работни дни, ако това означава да имат поне още един почивен ден, става ясно от доклад, цитиран от New York Post и BusinessInsider. 71% от анкетираните смятат, че биха били по-ефективни, ако седмицата бъде съкратена с ден.

По време на пандемията съображенията за работа от дома и поддържане на баланса между професионален и личен живот станаха много по-важни и заслужават внимание. И докато почти всички работещи се адаптират към новата реалност, породена от коронавируса, те очакват и по-добри професионални условия.

Идеята за 4-дневната работна седмица се появява още миналата година по това време, когато анкета на Marketplace-Edison Research установява, че 63% от американските служители подкрепят това предложение.

Според проучването Harris Poll, към което се включиха с отговори 1 965 възрастни в САЩ 29 до 31 май, 48% от тях заявиха, че ще се върнат в офиса, след като правителствените указания разрешат, а 39% от жителите на градските райони казват, че смятат да се преместят да живеят в по-малки населени райони.

4-дневната работна седмица постоянно набира популярност, а пандемията съвсем ускори този ръст. Други проучвания показват, че този тип на работа би увеличил ефективността, а с това и удовлетвореността и на работниците, и на ръководителите. Клонът на Microsoft в Япония отчете 40% увеличение на продуктивността, след като изпробва този тип график.

Въпреки нарастващия ентусиазъм за 4-дневна работна седмица, резултатите от анкетите, показващи нейните ползи, и компаниите, които изпробват предложения модел, повечето фирми в световен мащаб все още са скептични.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg