EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Симеон Дянков: Няма причина за заем от МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Симеон Дянков: Няма причина за заем от МВФ

mail13:39 | 05.10.2009прегледи 611 коментарикоментари 0


Все по-малко вероятно е България да поиска спешен заем от Международния валутен фонд (МВФ). Това заявява в интервю за агенция Dow Jones Newswires вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, съобщава вестник Wall Street Journal.
Министър Дянков обяснява, че необходимостта на България да поиска заем от МВФ намалява. "От гледна точка на разходите и от гледна точка на цената, еврооблигациите започват да изглеждат обещаващи", отбелязва той в интервюто, дадено по време на годишната среща на фонда и на Световната банка в Истанбул.
В тази връзка министър Дянков казва, че българското правителство обмисля сериозно възможността да емитира еврооблигации напролет. Тяхната стойност и падеж ще бъдат определени, след като обсъждането на проектобюджета приключи през ноември, уточнява той.
Министър Дянков пояснява, че не е обмислял възможността България да кандидатства за предлаганите отскоро от МВФ т. нар. гъвкави кредити, тъй като знае, че страната ни не отговаря на необходимите условия.
Що се отнася до амбициите на България да приеме еврото, финансовият министър отбелязва, че е провел подробни дискусии с колегите си от еврозоната какъв е най-добрият вариант за влизане на страната в механизма ЕРМ 2 (последен етап преди приемането на еврото). "Ще подадем молба (приемане на еврото) съвсем скоро", уверява той.
Министър Дянков казва още, че преговорите за продажба на до 30% от планираната атомна електроцентрала в Белене бележат напредък. Двама инвеститори са много заинтересовани да кандидатстват преди крайния срок през ноември, отбелязва той.

Попитан за коментар на предложението на управляващия директор на МВФ Доминик Строс-Кан фондът да се превърне в световен кредитор за краен случай, министър Дянков отговаря: "Мисля, че това изявление е пресилено. МВФ се нуждае първо от промяна в начина си на мислене, за да реформира управленските си структури."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg