EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силен спад на вноса от палмово масло в Индия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силен спад на вноса от палмово масло в Индия

mail08:35 | 08.03.2024прегледи 556 коментарикоментари 0


Индийският внос на палмово масло се е сринал през февруари до най-ниското си равнище от девет месеца, тъй като високите цени са принудили купувачите да намалят покупките му и да повишат тези на слънчогледово олио. Това съобщиха петима доставчици, цитирани от Ройтерс.

По-малкото покупки от Индия, най-големият вносител на растителни масла в света, могат да доведат до влошаване на референтните фючърси на малоазийското палмово масло, но ще помогнат да се намалят запасите от слънчогледово олио в региона на Черно море.

Февруарският внос на палмово масло е намалял с 35,6 на сто на месечна основа до 504 000 метрични тона, най-ниското равнище от май 2023 г., според оценката на на дилърите.

"Вносът на палмово масло е намалял значително заради постоянно отрицателните маржове и конкурентното ценообразуване при соевото и слънчогледовото олио", заяви Райеш Пател, управляващ партньор в търговеца на палмово масло и брокер Джи Джи Ен Рисърч (GGN Research).

Палмовото масло обикновено се търгува на по-ниска цена спрямо конкурентните соево и слънчогледово олио, но понижението на запасите е довело до скок на цените, чиито доставки са в изобилие.

Вносът на слънчогледово олио е скочил с 34 на сто миналия месец до 295 000 тона на по-ниски цени и с оглед на това, че доставките, които се очакваха през януари, са пристигнали през февруари заради закъснения поради атаките на хутите срещу кораби в Червено море.

Вносът на соево масло през февруари е намалял със 7,9 на сто до 174 000 тона спрямо месец по-рано и е бил доста под месечния среден внос от 306 000 тона в последната пазарна година, приключила на 31 октомври, според оценката на дилърите.

По-ниският внос на палмово и соево масло е понижил общия внос на растителни масла от Индия през февруари до най-ниското му равнище от близо две години до 973 000 тона, което е спад с 18,4 на сто спрямо предходния месец, обявиха дилърите.

Индия купува палмово олио основно от Индонезия, Малайзия и Тайланд, а соевото и слънчогледово - от Аржентина, Бразилия, Русия и Украйна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg