EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сезонът на Златни пясъци застрашен заради 5 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сезонът на Златни пясъци застрашен заради 5 млн. лв.

mail10:22 | 05.02.2010прегледи 1415 коментарикоментари 1


ВиК-Варна търси под дърво и камък 4-5 млн. лв., за да спаси туристическия сезон на Златни пясъци, съобщава електронното издание на в. Позвънете. Средствата са необходими за изграждането на нова тръба за дълбоководно заустване на водите от местната пречиствателна станция. Сегашната е напълно разрушена и на практика отпадъците от не много модерната станция се изливат буквално на брега на морето. В летния сезон пък, когато курортът се напълни, пречиствателната не може да поеме целия товар и прелива. Тогава във водата се изливат дори и фекалии. Временно решение на проблема с остарялата пречиствателна може да бъде намерено, ако се направи дълбоководно заустване, обясни шефът на Басейнова дирекция за Черноморския регион Венцислав Николов. Той добави, че мярката е задължителна дори и да се реконструира пречиствателната станция. С тръбата пречистените води ще бъдат отвеждани на една морска миля навътре в морето. Така дори и да има преливане на станцията, фекалиите ще се изливат далеч от брега, поясни отговорникът за чистотата на водите във Варненско.
В момента водолаз прави подводно заснемане на дъното за новото трасе, уточни директорът на ВиК Варна инж. Веселин Русев. Той добави, че картината на дъното трябва да е готова до около 2 седмици. След това, ако се прецени, че няма препятствия за трасето, можело да се направи и самият проект. Той обаче ще се реализира единствено, ако се намерят средства. Търсим от всички възможни източници, включително и кредити, заяви Русев. Според Николов държавата би могла да подпомогне предприятието във важната задача, ако му опрости стари задължения за такси в размер на 3 млн. лв. Шефът на ВиК обаче не вярва, че това може да стане и държавата да опрости вземанията. Същевременно Николов посочи още, че са водени разговори за финансиране с Министерството на околната среда и водите и на регионалното развитие, ВиК - Варна също трябвало да осигурят част от средствата. 
В случай, че проектът не успее да бъде реализиран и през тази година, единствената надежда за чиста вода за къпане по крайбрежието на Златни пясъци е да има по-малко туристи. „Миналата година сезонът беше слаб и положението беше добро, ако и тази година е така, водата ще е чиста. Надяваме се обаче тръбата да бъде направена и да има много туристи”, заключи Николов.



 
Коментари
 
Веселка - 05-02-2010 г. 15:04:03

хахахаха ами що не се сетиха като строиха!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127