EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СГС отхвърли искове на Борисов & Нинова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СГС отхвърли искове на Борисов & Нинова

mail12:48 | 06.11.2018прегледи 3657 коментарикоментари 0


Софийски градски съд отхвърли исковете за обезщетения, заведени от Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Премиерът е осъден да заплати разходите за адвокатски услуги на лидера на БСП. С решение от понеделник, 5 ноември, съдия Невена Чеуз прие за неоснователни исковите молби, в които се твърди, че са претърпели неимуществни вреди от изявления, направени от двамата.

Съдът отхвърля заведения от Борисов иск срещу Нинова за заплащане на сумата от 26 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на изявления от 23 март 2017 г. направени в телевизионно интервю.

Съдът отхвърля и заявения от Нинова иск срещу Борисов за заплащане на сума в общ размер от 30 100 лв., разпределени, както следва: сумата от 25 100 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на изявление от 9 март 2017 г. в телевизионно интервю, сумата от 2 500 лв. – обезщетение за неимуществени вреди от изявление от 24 март 2017 г. в друго телевизионно интервю и сумата от 2 500 лв. – обезщетение за неимуществени вреди за изявление от 21 януари 2017 г.

Съдът осъжда Бойко Борисов да заплати на Корнелия Нинова сумата от 1 680 лв. с включен ДДС – разноски за адвокатско възнаграждение по първоначалния иск. Решението подлежи на въззивно обжалване пред Софийски апелативен съд, в двуседмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено. Бойко Борисов и Корнелия Нинова заведоха дела един срещу друг изказвания и на двамата в телевизионни интервюта.

Двамата се съдят взаимно за фрази, изречени по време на предизборната кампания през март 2017 г. Борисов съди Нинова за 26 хил. лв за репликата "крадецът вика дръжте крадеца", изречена в телевизионно интервю на 23 март 2017 г. Тя пък заведе контра иск срещу него за 30 100 лв. за изразите "г-жа лъжа" и че била "върл активист на СДС", казани също в телевизионно интервю и по време на откриване на пречиствателна станция.

Според Борисов друго позорящо го изявление било, че по време на предизборна проява Нинова извикала на сцената Елена Йончева казала, че това е човекът, който се осмелил да нарече Борисов "крадец".

Изявлението "Крадецът вика дръжте крадеца" е народна поговорка, пише в мотивите си съдия Невена Чеуз. Тя добавя, че българският тълковен речник определя поговорката "като народно умотворение, което има характер на стегнат устойчив израз с преносно значение и с което се изказва мъдрост, придобита от житейския опит". Затова съдът смята, че твърдението, не е „клеветническо” и „сравнение, сочещо на престъпление”. "Изразът има преносно значение и не може да се тълкува буквално и с оглед самостойното значение на всяка отделна дума, включена в него, а още по-малко да се възприеме като израз, сочещ на престъпление доколкото подобно твърдение е в явно противоречие с естеството на народното умотворение като мъдрост, придобита от житейския опит".

Според съда изказването представлява мнение и оценка.

Съдия Чеуз също така в мотивите си обръща внимание, че правото на свободно изразяване и разпространяване на мнение е конституционно закрепено.То е основополагащо в съвременното общество, посочва тя. По отношение на насрещния иск на Корнелия Нинова съдийката обяснява, че СДС е политическа партия, която участва в политическия живот на страната и членството в нея не е позорно обстоятелство. Освен това по делото не били събрани данни Нинова да е била член на СДС. След като твърдението не е позорно, няма значение дали се е почувствала засегната, посочва още съдът. По отношение на думите "г-жа лъжа", изречени в предизборна проява, съдът обяснява, че никъде Нинова не е посочена поименно, а за да се приеме едно изказване за клеветническо, то трябва да е индивидуализирано.

 

източник:24 часа, vesti.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134