EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СБ:Събираемостта в България е подобрена трайно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ:Събираемостта в България е подобрена трайно

mail11:39 | 12.11.2009прегледи 425 коментарикоментари 0


Доброволната събираемост в България е подобрена трайно. Регистрирано е повишение с 15 % за ДДС, с 13 % за корпоративните данъци и със 7 % за облагането на физическите лица за периода между 2003 и 2008 г., показват данните на Световната банка.
Реформите в приходната администрация са дали добри резултати и
България има добри позиции за утвърждаването им, е заключението на СБ по отношение на промените, направени в системите за събиране на приходи.
Стойността на проекта е 59 млн. евро, от които 31.9 млн. евро - средства от Световната банка, а останалите - от националния бюджет, обяви Стела Илиева, ръководител на проекта от страна на Световната банка. Реално усвоените средства от Световната банка са 21 млн. евро, отчете Илиева. Проектът е с продължителност 6 години - от август 2003 г. до юни 2009  г.
Зам.-министърът на финансите Ана Михайлова заяви, че основните цели на проекта са постигнати, като за това свидетелства не само оценката на СБ, но и икономическите показатели.
Данъчните и осигурителни приходи са нараснали с 4.6 % от БВП в периода 2002 - 2008 г. като това е едно от най-високите постижения сред новите страни-членки на ЕС. Повишената събираемост позволи на правителството да намали данъчните ставки до едни от най-ниските нива сред новоприетите страни в  ЕС, отчитат от Световната банка. Регионалните поделения на НАП са намалени от 340 на 29, като се планира процесът на консолидиране на поделенията да продължи.
Повишаване на оперативната ефективност и обновяване на сградния фонд са компонентите на програмата, за които са изразходвани най-много средства. В номинално изражение почти два пъти са се увеличили приходите от 2002 г. насам, отбеляза Илиева. Тя посочи като неизпълнена дейност по проекта изграждането на нова сграда на НАП на бул.  "Цариградско шосе".
Според постоянния представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл резултатите, постигнати с реформите в приходната администрация, трябва да бъдат защитени, запазени и продължени.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg