EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

СБ с прогноза за световната бедност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ с прогноза за световната бедност

mail11:40 | 06.10.2015прегледи 853 коментарикоментари 0


Крайната бедност ще намалее до небивало равнище тази година и ще засегне под 10 процента от населението на света въпреки изключително тревожните тенденции в Африка, гласи доклад на Световната банка, цитиран от Франс прес.
"Ние можем да се окажем първото поколение в историята, което ще преодолее крайната бедност", заявява в доклада президентът на банката Джим Йон-ким.
Годишната среща на Световната банка и на Международния валутен фонд ще се състои идната седмица в перуанската столица Лима.
Според последните данни от 2012 г. най-бедните хора на планетата са били 902 милиона или 13 на сто от населението на света. Техният дял през 1999 г. е бил 29 процента.
Намаляването на крайната бедност според Ким е резултат от динамичен икономически растеж, инвестиции в здравеопазването, образованието и социалната защита. Шефът на Световната банка се надява, че международната общност ще преживее нов подем, след като ООН неотдавна прие нови цели за устойчиво развитие и преодоляване на крайната бедност.
Но пред изпълнението на тези цели има множество препятствия, се казва в доклада. За разлика от намаляването на бедността в източна Азия, предимно в Индия, или в Латинска Америка, крайната бедност се разраства в Африка южно от Сахара, където засяга тази година над 35 на сто от населението. В този район живеят половината от най-бедните хора в света. "Растящата концентрация на бедността в Африка южно от Сахара е изключително тревожна. Този район не успява да следва ритъма на намаляване на бедността в останалата част от света", се посочва в доклада. Особено тревожно е положението в двете най-засегнати от крайна бедност страни в света - Мадагаскар и Демократична република Конго, където около 80 на сто от населението живее под прага на бедността.
Световната банка не разполага с надеждни данни за бедността в Близкия изток и Северна Африка заради конфликтите и нестабилността, отбелязва АФП.
Банката вдига прага на бедността от 1,25 на 1,9 долара на ден, съобщи пред журналисти Джим Йон-ким, цитиран от ТАСС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886