EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Силен спад на безработицата през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Силен спад на безработицата през октомври

mail13:05 | 10.11.2020прегледи 420 коментарикоментари 0


Американската икономика генерира през октомври 638 хиляди работни места, докато нивото на безработица падна рязко до 6,9%, показват данни на Министерството на труда.

Неселскостоопанските работн места се увеличиха през миналия месец с 638 хиляди при очаквания за около 600 хиляди и след като през септември бяха разкрити 672 хиляди нови работни места (слаба възходяща ревизия от 661 хиляди).

Въпреки по-силните от очакваното данни, растежът на работните места през октомври е най-слабият, откакто започна възстановяването на трудовия пазар през май, като заетостта в САЩ все още остава далеч под пика, достигнат през февруари (точно преди началото на пандемията).

В същото време обаче нивото на безработица се понижи изненадващо рязко до 6,9% от 7,9% през септември и при осреднена прогноза на финансовите пазари за доста по-сдържано понижение до 7,6 на сто. Въпреки това нивото на безработица все още е двойно по-високо от предпандемичното най-ниско ниво от 3,5%.

Трябва също така да се има предвид, че трайният спад на нивото на безработица през последните месеци от априлския пик от 14,7% включва и хора, които погрешно се класифицират като "трудово заети, но отсъстващи от работа" заради коронавирунсата криза.

Увеличението на наемането на нови служители през миналия месец се концентрира до голяма степен в професионалния бизнес, хотелиерството, търговията на дребно и развлекателния бизнес. С оглед обаче на рязкото повишаване на броя на новозаразени с коронавирус през последните седмици, има опасност именно тези сектори на икономиката да се окажат отново най-силно засегнатите от втората вълна на Covid-19.

Частният сектор генерира през октомври 906 хил. нови работни места, като в същото време бяха съкратени цели 268 хил. работни места в публичния сектор. Половината от съкращенията в държавния сектор са свързани с преброяването в САЩ през 2021 г., което беше отменено заради пандемията.

След края на първата вълна на коронавирусната пандемия бяха възстановени общо 12,1 млн. работни места, което е малко над половината съкратени над 22 млн. американци през тази пролет.

Най-малко 21,5 милиона души са получавали обезщетения за безработица в средата на октомври. Много хора, предимно жени, са отпаднали от работната сила, за да се грижат за децата си или защото се страхуват да не се заразят с коронавирус.

Като цяло днешният по-силен от очакваното доклад предполага, че продължава икономическото възстановяване  от коронавирусната криза, макар и с по-сдържано темпо след рекордния отскок през третото тримесечие и въпреки рязкото увеличаване на заразените с Covid-19 през последните седмици./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg