EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Потребителите със смесени очаквания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Потребителите със смесени очаквания

mail11:40 | 01.05.2020прегледи 12256 коментарикоментари 0


Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ отбелязаха рекорден спад през април, тъй като коронавирусната пандемия опустоши както Уолстрийт, така и Мейнстрийт. Но в същото време американците започват да мислят, че най-лошото може би вече е преминало, показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се срина през април до 86,9 пункта от 118,8 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от 2014 г. насам.

Американците бяха много песимистични по отношение на това, което се случва в страната в момента, но с по-големи надежди, че икономиката ще започне да се възстановява в близко бъдеще.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се срина до 76,4 пункта то 166,7 пункта през март.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) се повиши през април до 9,38 пункта от 86,8 пункта през март.

"Краткосрочните очаквания на потребителите за икономиката и пазара на труда се подобриха, вероятно предизвикани от възможността за скорошно разхлабване на ограниченията "останете си вкъщи", въведени заради коронавируса, както и надеждите за рестартиране на икономиката", посочи Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

"Въпреки това потребителите бяха по-малко оптимистични по отношение на финансовите си перспективи и това може да има отражение върху разходите, когато започне икономическото възстановяване", допълни тя и посочи: "Несигурността относно икономическото въздействие на Covid-19 вероятно ще доведе до колебания в бъдещите месеци".

САЩ вероятно изпадна в дълбока рецесия, но не е ясно колко дълго ще продължи тя. Времето и интензитетът на възстановяване ще зависят от това колко добре се ограничава вирусната зараза и как ще бъдат ограничени потенциални бъдещи огнища на коронавирус.

Повечето икономисти смятат, че икономиката ще се нуждае от поне няколко години, за да се възстанови към нивата от преди пандемията./БНР

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139