EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ пак доставят петрол за ЕС + първи танкер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ пак доставят петрол за ЕС + първи танкер

mail06:50 | 05.01.2016прегледи 2357 коментарикоментари 0


Петролен танкер на компанията ConocoPhillips е отплавал от град Корпус Кристи в Тексас към италианско пристанище, съобщи агенция Bloomberg . Доставката е предназначена за швейцарско-холандската компания Vitol – един от най-големите търговци с петрол в света.  През следващите дни САЩ планират да направят за Vitol поне още една доставка с петрол. Само през първата седмица на януари се предвижда 600 хиляди барела от САЩ да акостират по пристанищата на Европа. Това се случва за първи път след 40 години, когато Америка забрани износа на петрол. Според експерти последиците ще бъдат значителни. Ембаргото за продажба на американско черно злато в чужбина бе въведена като протекционистка мярка през 1975 година, за да се задоволят нуждите на вътрешния пазар.

Благодарение на шистовата революция от последните 5-6 години тази тенденция беше преобърната. САЩ се превърнаха в страната с най-бързо нарастващ добив, изпреварвайки такива големи традиционни производители като Саудитска Арабия и Русия.
Така с решение, което изглеждаше немислимо допреди броени месеци, партийните лидери в Конгреса на САЩ се договориха за вдигане на 40-годишната забрана за износ на петрол в средата на декември миналата година. Историческият ход отразява политическата и икономическата промяна след бума на добивната индустрия в страната.
Мярката бе в рамките на споразумение по бюджета на президентската администрация и позволи на правителството да избегне дефолт по държавните си плащания.
Така забраната за износ на петрол, въведена през 1975 г. в отговор на петролната криза от 1973-74 г. отпадна. В споразумението обаче бе записано, че трябва да се приемат определени екологични мерки, както и мерки за стимулиране на възобновяемите енергийни източници. В тези мерки влиза удължаването на данъчните кредити за вятърна и слънчева енергия, чийто 10-годишен срок изтичаше в края на 2015 г., удължаване с три години правомощията на фонда за опазване на природата, както и изключване на всякакви мерки, които може да блокират екологични регулации от страна на Обама.
Снемането на забраната беше силно желана и от петролната индустрия в страната, която претърпява трудни времена с огромния спад в цените на суровия петрол от година насам. Секторът твърди, че ако се либерализира пазарът, ще нарасне добивът в САЩ и ще се увеличат инвестициите и работните места.
Анализатори смятат, че вдигането на забраната няма да означава моментално изтичане на големи количества суров петрол извън САЩ. Разликата между цената на американския лек суров петрол и търгувания на лондонската борса сорт Брент е едва 1.25 долара за барел в полза на тексаския петрол. Това означава, че всяка евентуална печалба за американските производители от износа ще бъде намалена от транспортните разходи, отбелязва Financial Times.
В дългосрочен план обаче либерализацията на износа ще помогне на добива в САЩ, като позволи на компаниите там да намерят най-изгодния пазар за суровината си.
Решението на САЩ е важно и от политическа гледна точка, защото може да намали зависимостта на държавите от Европейския съюз от вноса на нефт и нефтени продукти от Русия и от държавите от Близкия изток. Не случайно първият износ е реализиран за Холандия.

Американският износ на петрол ще задържи ниските цени на черното злато на световните пазари, прогнозират експерти, след като САЩ започнаха реално да доставят суровината на европейските пристанища. За тв Европа експертът Христо Казанджиев отбеляза, че доставките на американски петрол за Европа ще повлияят и на родния пазар. Сега е времето да бъде преосмислен мораториумът върху проучването и добива на шистов газ и нефт у нас.

източник: Bloomberg, Financial Times,тв Европа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166