EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ модернизира армията си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ модернизира армията си

mail17:33 | 30.01.2017прегледи 1279 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за начало на това, което той нарича „голямо възстановяване“ на американските въоръжени служби, предава агенция AFP. Тръмп обеща, нов самолет, военни кораби и повече ресурси за армията.
„Силата на нашата армия няма да бъде подлагана под въпрос от никого, нито обаче нашата отдаденост спрямо мира. Ние искаме мир“, заяви държавният глава по време на церемония в Пентагона.
Тръмп предположи, че Конгресът на Съединените американски щати ще бъде „много щастлив да види“, че заявката на Белия дом за разходи за армията.
Президентът подписа заповедта по време на церемонията по полагането на клетва от страна на новия министър на отбраната Джеймс Матис, пенсиониран военноморски генерал.

Джеймс Матис нареди преразглеждане на две ключови програми за доставка на самолети за американските ВВС, критикувани от президента Доналд Тръмп като прекалено скъпи, предаде Асошиейтед прес.
Ще бъде преразгледана програмата за нови ударни изтребители Ф-35 с цел да се намерят начини "значително да бъде понижена" цената й. Трябва да се направи сравнение на моделите Ф-35 и по-стария Ф/А-18 "Суперхорнет", за да се реши дали обновяването на втория няма да се окаже по-ефективно като цена и като поставени изисквания.
Матис поиска и преразглеждане на плана за нов президентски самолет, известен като "Еър форс 1" с цел да се намерят начини за неговото поевтиняване. Авиационният концерн "Боинг" има поръчка да построи два нови самолета, които да сменят остаряващите модели "747-Джъмбо", с които президентът пътува по света. Те трябва да влязат в действие през 2024 г. Белият дом обаче иска да има самолетите по-рано.
През декември Тръмп писа в Туитър, че е помолил "Боинг" да предложи понижена цена за един сравним по качества обновен "Супер хорнет", заради силно нарасналата цена на произвеждания от конкурентната компания "Локхийд Мартин" Ф-35.
Програмата за невидимия за радарите Ф-35 вече приближава 400 млрд. долара. Разработват се три версии на изтребителя - за ВВС, за морската пехота и за военния флот. Има и поръчки за закупуването му от други страни, включително Израел. Въпреки огромната си цена, програмата има силна двупартийна подкрепа в Конгреса, където законодателите смятат, че този самолет е от ключово значение за националната сигурност на САЩ.
А що се отнася до предвижданите два нови президентски самолета, Тръмп писа в Туитър миналия месец, че цената им е "излязла от контрол" и настоя за отменяне на поръчката. Според служители от Пентагона и ВВС, цитирани от АП, двата нови самолета ще струват около 4 млрд. долара, включително научно-изследователските и развойните дейности, производствените разходи и бъдещата им поддръжка.


Тагове: САЩ, армия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg