EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Без търговски преференции за Турция и Индия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Без търговски преференции за Турция и Индия

mail11:40 | 07.03.2019прегледи 608 коментарикоментари 0


Съединените щати прекратяват търговските преференции за Индия и Турция, тъй като тези две страни не изпълняват критериите за участие тази програма, съобщи американското правителство, предаде БТА „По искане на президента Тръмп търговският представител на САЩ обяви, че Съединените щати възнамеряват да отнемат статута на Индия и Турция на развиващи се държави, облагодетелствани от програмата за преференции“, се казва в комюнике на Службата на търговския представител, цитирано от Франс прес.

Системата на търговски преференции осигурява по-добър достъп до американския пазар, като допуска безмитен внос на някои стоки от страните, включени в програмата. Според Службата на търговския представител на САЩ Турция не може повече да участва в тази програма, тъй като е достатъчно развита икономически, посочва Ройтерс. Търговските преференции се отнемат на Индия, защото според Тръмп тя не е осигурила равен достъп на американски стоки на индийския пазар. Индийският търговски министър заяви, че решението на САЩ ще има „минимални икономически последици в размер на около $190 млн.“. Преференциите, които тя има позволяват безмитен внос на $5,6 млрд. годишно, посочва Би Би Си.

Прекратяването на търговските преференции може да влезе в сила не по-рано от 60 дни след като бъде уведомен Конгресът, отбелязва ТАСС. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg