EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Саркози се оттегля от политиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Саркози се оттегля от политиката

mail09:07 | 21.11.2016прегледи 1074 коментарикоментари 0


Късно в неделя вечер бившият държавен глава на Франция Никола Саркози обяви оттеглянето си от политиката. Решението му бе предшествано от загубата му в първия тур на първичните президентски избори, на който трябваше да бъдат излъчени двамата кандидати на Републиканската партия, които ще продължат борбата си за Елисейския дворец. След като първоначалните данни показаха, че Саркози заема трето място, той призна своето поражение без да дочака финалното преброяване на гласовете.

„Не успях да убедя избирателите“, бяха думите на френския политик, който стоеше начело на държавата в периода 2007-2012 г. Саркози поздрави бившите премиери на Франция Франсоа Фийон и Ален Жюпе за преминаването им във втория тур на надпреварата, признавайки, че на 27 ноември ще даде гласа си за Фийон. След преброяването на гласовете от 90% от избирателните секции Фийон остана лидер в надпреварата с подкрепа от 44,2 %. Жюпе остана на второ място с 28,3 %, изпреварвайки Саркози с близо осем на сто от гласовете.

Висока избирателна активност се наблюдава на първия тур на вътрешнопартийните избори във Франция за кандидат-президент на консервативната партия "Републиканците". До 17 часа местно време са гласували два и половина милиона избиратели, предаде Ройтерс, като цитира организатора на вота Тиери Солер.

Информацията се базира на данни от 70 процента от 10 228-те избирателни секции в страната.

Право да гласуват на вътрешнопартийните избори имат всички избиратели, които платят такса от 2 евро и подпишат декларация, че "споделят републиканските ценности на десницата и центъра". 

Вторият тур е насрочен за следващата неделя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg