EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

С.Арабия увеличава добива на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С.Арабия увеличава добива на петрол

mail14:07 | 11.03.2020прегледи 11351 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, планира да увеличи значително производството на черно злато над 10 милиона барела дневно през април, след като преговорите за намаляване на добива между ОПЕК и Русия се провалиха, съобщиха днес двама източници пред Ройтерс.

Държавният петролен гигант Арамко (Aramco) ще повиши добива, след като изтече сегашното споразумение за съкращаване на производството в края на март в т.нар. група ОПЕК +, уточниха източниците.

През последните няколко месеца Саудитска Арабия добива около 9,7 милиона барела дневно.

Според източниците Арамко трябва да увеличи добива и да продава повече петрол, за да защити пазарния си дял.

Арамко е фиксирал официалната си продажна цена за барел лек суров петрол за Азия през април на стойност с 3,10 долара по-малко, отколкото средната на Оман и Дубай. Групата е намалила и продажната си цена за САЩ за април с 3,77 долара по-малко, допълва БТА.

Котировките на борсите в Саудитска Арабия и други страни от Залива достигнаха днес най-ниското си равнище от години при откриването на търговията, след като ОПЕК и Русия не се споразумяха за намаляване на добива, допълва Франс прес.

Саудитската борса, която вече реагира на епидемията от коронавирус, потъна днес със 7,7 процента при откриването на търговията, след като цените на петрола приключиха близо до четиригодишно дъно в петък.

Акциите на Арамко поевтиняха под цената от първичното им публично предлагане 32 риала (8,5 долара), достигайки 31,15 риала.

Дубайската фондова борса изгуби 8,5 процента в един момент, което е най-сериозният й спад от шест години, като след това се възстанови леко. Борсите в Кувейт и Абу Даби отчетоха спад от над 7 процента.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg